JUHLALEHTI: Brändi nimeltä Riku Räsänen

Rikun kaverina työpaikalla valvoo perheen koira, australianterrieri Pipsa. Pipsa on niin mahtava koira. Hän on mukanani lähestulkoon kaikkialla. Olen tehnyt autoonkin sille oman korokkeen, josta näkee paremmin ulos, paljastaa Riku. Kuva: Juha Sinisalo

Loputtomien ideoiden lähde, viihdemies, lukuisien otsikoiden isä sekä yrittäjä Riku Räsänen nauraa makoisasti, kun tiedustelen hänen mediaan kohdistuvan viha-rakkaus-suhteensa nykytilaa. Ei kuulemma huolta, kaikki on nyt hyvin.

Aina suhde ei ole kuitenkaan ollut pelkkää ruusuilla tanssimista.

– Sanotaan niin, että jossain vaiheessa koin joutuneeni medioiden uutiskilpailun välikappaleeksi. Lehdet kokivat mielestäni vuorotellen pientä mustasukkaisuutta minusta.

Räsäsen mukaan ongelma oli lähinnä siinä, että Rauma on pieni kaupunki, eikä tekijöitä ole paljon. Naaman ja nimen näkyminen jatkuvasti lehtien sivuilla saattoi herättää ihmisissä ärsytystä.

– Tuntui varmaan siltä, etteivät lehdet kirjoittaneet mistään muusta kuin Riku Räsäsestä. Ei se kuitenkaan ollut medioiden vika, mutta ei munkaan, sillä olen aktiivinen ihminen.

Nyt Räsänen kiittelee muun muassa sanomalehti Länsi-Suomen nykyistä linjaa. Lehti toimii juuri siten kuin paikallislehden kuuluukin, tuo aktiivisesti esiin paikallisia asioita ja uutisia. Paikallisuus on jotain sellaista, mitä ei saa mistään muualta.

Kaikkien juhannusfestareiden äiti, RMJ. tekee paluun Raumalle ensi juhannuksena. Aikoinaan festari veti juhannuksena Raumalle lähes 100 000 juhlijaa. Kuva: LS-arkisto

Oman elämänsä Sopranos
Räsäsen omistamaan RPR Group -konserniin kuuluvat Raumalla sijaitsevat ravintolat Augustin paviljonki, Mr. Jones, yökerho Domino, Panama Joe elokuvateatteri Iso-Hannu, lomakeskus Poroholma ja Unajan viihdepuisto.

Vuonna 2014 yksi Räsäsen yrityksistä Kinorauma Oy osti Lönnströmin taidemuseon kiinteistön.

Suomen Elämyspalvelu -konsernin palveluksessa on noin 100 työntekijää. Sen liikevaihdon odotetaan ylittävän 10 miljoonaa vuoteen 2017 mennessä.

– Jokaisella yksiköllä on omat vetäjänsä ja minä toimin konsernin johtajana. Yleensä Raumalla puhutaan vaan Rikusta, eikä muisteta, että yritys tässä tekee näitä asioita, eikä yksityishenkilö Riku. Ei se mua haittaa, mutta välillä toivoin, että myös muu henkilökunta saisi heille kuuluvaa kunniaa. Yhdessä me tätä tehdään. Tietysti mä kannan riskit ja hoidan rahoituksen ja ideoinnin. Onhan tämä siinä mielessä mun show. Ei siitä mihinkään pääse.

Räsäsen mukaan kaikki hänen työntekijänsä ovat myös hänen ystäviään sekä ystäviä keskenään. Työntekijöitä on ollut helppo saada, sillä viihdeala vetää ihmisiä puoleensa. Työstä pitää kuitenkin aidosti tykätä, falskius näkyy heti.

– Ihmisen pitää käydä mulla töissä siksi, että hän tykkää viihdyttää, ei sen vuoksi että siitä saa rahaa. Onneksi hyviä tyyppejä on tupsahdellut ovesta sisään.

Räsänen löytää itsestään myös pisaran 2000-luvun suosikkisarja Sopranosin päähenkilö Anthony ”Tony” Sopranosta.

– Tämä on välillä ihan samanlaista hommaa. Olemme pieni yhteisö, joka toimii ja tekee juttuja. Mukana on yksi auktoriteetti ja muut hengaavat ympärillä. Välillä grillataan ja vietetään vapaa-aikaakin yhdessä. Suurin ero on tietysti siinä, että me emme ammu ketään, nauraa Räsänen.

Räsäsen perheeseen kuuluu Pia-vaimo ja kaksi lasta. Pian hän tapasi jo alakoulussa, kuudennella luokalla. Pari on pitänyt yhtä 17-vuotiaista asti. Kiitos Rauman kehittämisestä kuuluu merkittävästi myös Pialle.

– Hän ei ole suostunut edes ajattelemaan muuttoa Ihodea kauemmas. Kun en voi päästä pois täältä, niin mun on tehtävät Raumasta sellainen kaupunki, että jengi tulee tänne.

Räsänen on uitettu monissa liemissä. Välillä mies saa osakseen suitsutusta, välillä taas lokaa. Hän kieltää kuitenkin ottavansa palautteita henkilökohtaisesti. Myös perhe on tottunut siihen, että isä on usein otsikoissa.

Erityisesti vaimon pitkämielisyys saa mieheltä kiitosta.

– Työni on perheemme elämäntapa. Toki vaimollani on myös oma elämä. Meillä on pitkä, tasapainoinen suhde. Olemme olleet naimisissa pitkään ja arki sujuu. Luottamus on molemminpuolista. Vaimoni kunnioittaa tarvitsemaani tilaa. Jos minun pitää lähteä ulkomaille työreissulle, en kysy siihen lupaa. Hän tietää, ettei minusta tarvitse olla huolissaan.

Vuonna 2014 yksi Räsäsen yrityksistä, Kinorauma Oy, osti Lönnströmin taidemuseon kiinteistön. Kiiteistöön valmistui vastikään aikuisille suunnattu pub Old Copper’s. Muita kiinteistön tiloja on tarkoitus vuokrata yrityskäyttöön. Ls-arkisto/Pekka Lehmuskallio

Protestina eduskuntaan

Riku Räsänen on kokeillut siipiään myös kunnallispolitiikassa. Ensimmäisen kerran mies tuli valituksi Rauman kaupunginvaltuustoon vuonna 2000. Yhden välikauden jälkeen vuonna 2008 mies räjäytti äänipankin, ollen Rauman äänikuningas lähes 800 äänellä.

Kunnallispolitiikassa mukana olo ei kuitenkaan kaikilta osin ollut sitä, mitä hän lähti hakemaan. Hän olisi halunnut kehittää käytännönläheisesti raumalaisten ihmisten elämää eikä suinkaan Rauman kunnallishallintoa. Virkamiehet näyttelevät miehen mielestä liian suurta roolia.

– Kaupunginhallituksessakin päätetään vaan juu tai ei. Ei siellä voi tuoda esiin mitään kehitysjuttuja. Siellä joutuu sitä paitsi aina oven ulkopuolelle, jos tietää vähän enemmän jostain käsiteltävästä aiheesta. Olin aina jäävi. Koin, että olin saanut paljon kaupunkilaisten ääniä, mutta en kuitenkaan pystynyt vaikuttamaan heidän asioihinsa. Mielestäni siinä tapauksessa oli parempi siirtyä syrjään ja yrittää vaikuttaa muulla tavalla.

Kunnallispolitiikan kiemuroista kimpaantuneena Räsänen päätti asettua ehdolle vuoden 2011 eduskuntavaaleihin. Mies itse sanoo ehdokkuuden olleen puhtaasi protesti. Lopulta protesti jäi vain 20 paikan päähän varasijasta.

– Olisin mä sinne päässyt, jos olisin halunnut. En tehnyt yhtään vaalityötä. En kiertänyt missään. Toisaalta en myöskään uskaltanut käydä missään vaalitilaisuuksissa tai muissa sellaisissa sillä aloin pelätä, että jos vahingossa pääsisinkin Eduskuntaan. Kansanedustajan status olisi varmasti tuonut mulle lisää uskottavuutta, mutta oikeesti pelkäsin eduskuntaan joutumista.

Poroholman lomakeidas on kokenut Räsäsen otteissa varsinaisen muodonmuutoksen. Paikasta on tullut sekä turistien että kaupunkilaisten kesäolohuone. Seuraavaksi Poroholmaan on suunnitteilla Suomen ainoa purjelaivasatama. Ls-arkisto/Juha Sinisalo

Kesämies henkeen ja vereen

Kesä on Räsäselle kiireisintä aikaa. Aika kuluu suurelta osin Poroholman leirintäalueen sykkeessä.
Miehestä tuli alueen isäntä vuonna 2008. Siitä alkoi Poroholman uusi tuleminen.

Seuraavaksi suunnitelmissa on hankkia kesäkeitaan laituriin s/v Gerda, Suomen suurin liikennöivä purjelaiva. Miehen haaveissa on saada Raumalla aito purjelaivasatama.

– Se sopisi tänne kuin nenä päähän. Merimuseon ja Marelan jatkoksi. Tämä uusi laiva olisi kuin Suomen Joutsen, ainostaan 20 metriä lyhyempi. Se on kova juttu.

Ensi juhannuksena paluun Raumalle tekee myös Räsäsen oma lapsi, RMJ. Tällä kertaa mies tarjoaa puitteet ja Weekend Festivals tuo paikalle kattauksen elektronimusiikin huippunimiä.

– On hienoa, ettei itse tarvitse enää miettiä noita esiintyjiä. Enhän mä edes tiedä kuka joku feature Tilly tai Tally on. Antaa niiden hoitaa, jotka hallitsevat ton musatyylin.

Keskitalvella Räsäsen perhe pakkaa kimpsut ja kampsut, ja painuu kesähuvilalleen Thaimaahan. Ainoa asia mitä mies talvesta kaipaa, on lumenluonti omalla, pienellä Avant-traktorilla. Muuten talvi saa hänet ahdistumaan.

Jos talvi, pakkanen ja lumi, eivät saisi miestä niin pahasti ahditumaan, voisi Poroholma muuntautua tarvittaessa vaikka suureksi talviulkoilupuistoksi.

– Kyllä mä jotain lumiveistoskisoja olen joskus ajatellut, mutta sitten mun pitäs vetää ne etänä, jostain lämpimästä.

Otanlahden kesäkylpylä

Kaikille raumalaisille rakas maauimala ja sen kehittämiseen liittyvät suunnitelmat pyörivät vimmatusti Räsäsen päässä. Neuvottelut kaupungin kanssa ovat jo pitkällä.

- Jos kaikki etenee suotuisasti ja saamme rahoituksen kuntoon, voitaisiin uuden maauimalan avajaisia tanssia toukokuussa 2017.

Vanhan maauimalan päälle on suunnitteilla lämmitetty, makeanveden maauimala hyppyreineen, kahluualtaineen, saunoineen ja lasten leikkipaikkoineen. Hankkeen kustanuusarvio noussee kahden miljoonan euron tietämille.

– Kaupungin kanssa yritetään saada diili sellaiseksi, että heiltä saataisiin huojennuksia ylläpitoon. Käyttökustannukset ovat aika korkeat. Pelkästään vesi maksaa vuodessa noin 15 000 euroa.

Maauimalan lisäksi Räsäsen päässä pyörii kymmeniä asioita. Entisen Lönnströmin taidemuseon tiloihin, on avautumassa aikuisten olohuone, Old Copper’s. Sen lisäksi mies ehtii miettiä myös Rauman kaupungin markkinointiin liittyviä kysymyksiä.

Jotta Raumalle saadaan entistäkin enemmän matkailijoita, tarvitaan lisää valtakunnallisesti vetovoimaisia nähtävyyksiä. Tiedon levittämiseen tarvitaan myös hyvät sähköiset kanavat. Tulevaisuudessa esimerkiksi purjelaivasatamaa, Marelaa ja merimuseota voitaisiin markkinoida yhtenä kokonaisuutena.

– Uuden kaupunginjohtajan myötä Rauma on muuttunut. Kaupunki on auennut ja on positiivisempi. Täällä on nyt sellainen hyvä pore. Tästä kaupungista on tulossa hyvä kaupunki.

Kuka hän on?

  • Riku Petteri Räsänen, s. 14. kesäkuuta 1972, Rauma
  • Koulutukseltaan kirvesmies
  • Raumanmeren Juhannus -tapahtuman perustaja.
  • RPR Group -konsernin omistaja ja toimitusjohtaja.
  • Perhe; vaimo, kaksi lasta sekä australianterrieri Pipsa.

Juttu on poiminta Länsi-Suomen 110-vuotisjuhlalehdestä. Lisää lehden juttuja voi lukea Plus-osiosta.