JUHLALEHTI: Ennätysyleisö todisti Lukon mestaruutta

Suomenmestarit yhteiskuvassa ikimuistoisen ottelun jälkeen. Antti Elonen (ylh. vas), Reino Kuusava, Kalevi Virkku, Seppo Vainio, Pentti Jokinen, Pentti Rautalin, Kaj Rosvall, Reijo Kanerva, Matti Ruusunen, Teppo Rastio, Matti Keinonen, Oiva Helimo, Hannu Törmä (alh. vas.), Pekka Ahlsten, Risto Kaitala, Jorma Puumalainen, Simo Saimo ja Helkko Stenvall. Kuvat: LS-arkisto

Jääkiekon SM-sarjan ennätysyleisö, peräti 7820 katsojaa, oli paikalla 26.2.1963, kun Rauman Lukko voitti Tapparan maalein 6–3.

Kotivoitollaan Lukko varmisti ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan miesten suomenmestaruutensa. SM-mitaleita raumalaisurheilun lippulaiva on kerännyt sen jälkeen kahdeksan, joista tuoreimmat 2011 ja 2014.

Mestaruuden ratkaissut sarjan päätöskierroksen ottelu pelattiin Äijänsuon tekojäällä, josta raumalaiset olivat syystäkin ylpeitä. Maan kolmas tekojää saatiin Raumalle yhteisöllisyyden ja talkootyön ansiosta. Sama oli järjestys Suomen ensimmäisissä jäähalleissa: Tampere, Helsinki, Rauma.

Tekojää ja Lukon menestys – joukkue oli voittanut hopeaa jo 1961 – teki Raumasta kiekkokaupungin, joka hakee vertaistaan Suomessa.

Innostus näkyi yleisömäärissä. Tappara-ottelun lisäksi komeita lukuja kirjattiin muissakin peleissä: 5328 Karhuja, 4906 Ilvestä ja 4461 TKV:tä vastaan.

Maalivahti Risto Kaitala pelasi mestaruuskaudella myös Suomen A-maajoukkueessa. Leijonakutsuja saivat myös Matti Keinonen, Pentti Rautalin ja Teppo Rastio. Oletko kuvassa? Jos tunnistat itsesi, laita viestiä sähköpostilla: janne.rantanen@marvamedia.fi

Juttu on poiminta Länsi-Suomen 110-vuotisjuhlalehdestä. Lisää lehden juttuja voi lukeaPlus-osiosta.