Julia Leino päätti jo lukiourakkansa alussa, että siihen ei kolmea vuotta mene – valkolakki on odotettu palkinto kahden ja puolen vuoden määrätietoisesta työstä: "Juuri nyt olo on vähän epätodellinenkin"

Tuore eurajokelainen ylioppilas suoritti lukion kahdessa ja puolessa vuodessa. Ensimmäiset hyppytuntinsa Leino pääsi kokemaan vasta tänä syksynä.

Eurajoen lukio on tarjonnut Julia Leinolle hyvän opiskeluympäristön, vaikkei ihan jokainen opettaja ole hänen tavoitteeseensa aina uskonutkaan. Leino kuvattiin lukion kuvaamataidon luokassa. Kuva: Juha Sinisalo

Valkolakki on jokaiselle lukion käyneelle jonkinlainen saavutus: merkki siitä, että lukiourakka on suoritettu hyväksytysti. Useimmilla siihen menee kolme vuotta, joillakin kolme ja puoli, joillakin neljä.

Eurajokelaiselle Julia Leinolle lakissa on siinä mielessä jotakin vielä erityisempää, että se merkitsee hänelle poikkeuksellisen päämäärän saavuttamista. Leino päätti jo lukiopolkunsa alkutaipaleella suorittavansa lukion kahdessa ja puolessa vuodessa.

– Ajatus syntyi ihan ensimmäisillä opotunneilla lukion alussa, kun kurssien suoritusjärjestystä ruvettiin miettimään. Kahdestakin vuodesta puhuttiin, mutta silloin sanottiin, että se on liian lyhyt aika. Ajattelin, että miksi en tähtäisi kahteen ja puoleen vuoteen. Asetin sen omaksi tavoitteekseni, Leino kertoo Länsi-Suomen haastattelussa.

Torstaina tuo tavoite täyttyi, kun Leinon nimi komeilee kahdeksan Eurajoen lukiosta valmistuneen ylioppilaan listassa.

Katso Rauman seudun valmistuneiden nimet listalta – onnea syksyn ylioppilaille!

Hyppytunnit tutuiksi vasta tänä syksynä

Tavoitteen saavuttaminen on vaatinut töitä, sitä Leino ei epäröi myöntää.

– Onhan lukio jo itsessään työläs kokemus. Itse olen normaalien kurssien ohella tehnyt koko ajan myös itsenäisiä kursseja. Niitä olen käynyt myös kesällä. Hyppytunteja ei ole omaan lukioaikaani juuri mahtunut, itse asiassa ensimmäiset hyppytunnut ovat olleet tänä syksynä, Leino naurahtaa.

Vapaa-aikaakin on kuitenkin jäänyt, ja tasapainon löytäminen opiskelun ja vapaa-ajan välille onkin ollut tärkeää.

– Kun koulussa on ollut paljon tehtävää, olen halunnut pystyä nollaamaan omia ajatuksiani. Harrastan tosi aktiivisesti urheilua, pyöräilen ja lenkkeilen. Lisäksi aikaa tulee vietettyä perheen, kavereiden ja poikaystävän kanssa.

Nyt töitä, sitten kohti kauppatieteen opintoja

Ylioppilaskirjoituksissa Leino kirjoitti yhteensä viisi ainetta: pitkän matematiikan, äidinkielen, keskipitkän ruotsin, historian ja uskonnon.

Arvosanoihinsa Leino on tyytyväinen.

Mihin 18-vuotias ylioppilas papereillaan sitten tähtää?

– Yliopistoon. Kauppatiede kiinnostaa tällä hetkellä eniten, ja tähtään opiskelemaan sitä.

Yhteishaku on kuitenkin edessä vasta ensi keväänä. Opintojen alkamiseen asti luvassa on työntekoa.

– On muutama työpaikka, joiden perään olen kysellyt ja joista nyt sitten pitäisi valita. Se oli alun perin ajatuskin siinä, miksi halusin suorittaa lukion kahdessa ja puolessa vuodessa, että ehtisin järjestellä vähän omaa elämää ja kerryttää pohjakassaa, jonka turvin aloittaa opiskelijaelämä, Leino sanoo.

Tärkein tuki on tullut perheeltä

Epäilijöitäkin on matkan varrella riittänyt: ulkopuolisia ihmisiä, joskus opettajiakin. Pääsääntöisesti Eurajoen lukiosta on saanut kuitenkin hyvän tuen opiskelulle, ja erityisesti rehtori Ilkka Heikkilä on kannustanut alusta asti.

– Ja oma perhe on kulkenut tässä alusta lähtien mukana ja tukenut. Suhtautuminen on ollut aina se, että "jos haluat tätä ja se tekee sinut onnelliseksi, me tuetaan sua". Siinä olen ollut todella onnekas.

Valkolakin varmistuttua Leino on tyytyväinen ja ylpeä.

– Olen ylpeä siitä, että tässä tilanteessa nyt ollaan. Paljon on nähty vaivaa ja tehty töitä, ja täällä se palkinto koko ajan odotti. Nyt on se lakki tulossa, Leino sanoo.

– Juuri nyt olo on vähän epätodellinenkin. Että nytkö se lukio jo on ohi?

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut