LS-kulttuurin tunnustuksen saanut Jaakko Niemelä on ilahtunut julkisen taiteen määrän kasvamisesta: ”Julkinen taide ilahduttaa arkea ja työllistää taiteilijoita”

LS-kulttuurin tunnustuksen saanut Jaakko Niemelä on ilahtunut julkisen taiteen määrän kasvamisesta.

| Päivitetty

Jaakko Niemelä tunnetaan kuvataiteilijana, jonka teoksia on runsaasti julkisissa tiloissa. Niitä on hän on tehnyt myös yhdessä taiteilijapuolisonsa Helena Hietasen kanssa. Yhteinen elementti on valo.

Niemelää ilahduttaa se, että julkisen taiteen määrä on viime vuosina kasvanut ja Taiteen edistämiskeskus on lähtenyt tukemaan hankkeita. Taidekilpailija ja kutsukilpailuja on alettu järjestämään.

– Julkinen taide tekee elinympäristöstä kiinnostavaa. Tärkeä puoli on myös se, että taidehankkeet työllistävät taiteilijoita, jotka elävät taloudellisesti haastavalla alalla, Jaakko Niemelä sanoo.

Monipuolista taidetta

Niemelä vastaa puhelimeen taiteilijakoti Lallukassa, joka on pariskunnan toinen koti. Työt pitävät Niemelän pääkaupunkiseudulla joulukuun alkuviikot.

– Olen mukana juryssä, joka vastaa taidehankinnoista Hyvinkäälle rakennettavaan uuteen asematunneliin. Sinne on tulossa mediataidetta, kuten liikkuvaa kuvaa.

Niemelä onkin tyytyväinen siitä, että julkinen taide saa uusia, monipuolisia muotoja.

Tunnustuksesta boostia

Länsi-Suomen myöntämä tunnustus lämmittää.

– Se oli kiva yllätys, olen iloinen siitä, että työ julkisen taiteen esillä pitämiseksi on huomattu. Tuntuu siltä, että olen tehnyt jotain oikein.

Kunnianosoitukset tuovat Niemelän mukaan lisää nostetta omaan työhön.

Monta rautaa tulessa

Taiteilijalla on parhaillaan meneillään työteliäs vaihe. Maanantaina hän jätti oman ehdotuksensa Kaapelitehtaalle rakenteilla olevan uuden Tanssin talon tapahtumatorille, jonne haettiin valotaideteosta. Kaapelitehdas on Niemelälle tuttu paikka, sillä hänellä oli siellä työhuone 25 vuoden ajan.

Hietasen kanssa se viimeistelevät myös ehdotustaan Helsingin Meilahden sairaala-alueelle rakenteilla olevaan Siltasairaalaan. Niemelän teoksia on tulossa myös helsinkiläiselle Kruunuvuorenrannan asuinalueelle. Raumalla hänen julkisia töitään ovat Giäl pääkirjastossa sekä Pohjoiskehän koulun Pohjoiskehän kello -teos.

Raumalla taiteilijan työtilat ovat telakalla, jossa ovat valmistuneet monet hänen teoksistaan. Muun muassa HAMin Nostalgia-näyttelyn teokset rakentuivat siellä. Lallukassa taiteilijapariskunnalla on ateljeeasunto.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut