Julkkistohtori Sinkkonen käväisi Rauman Lapissa: "Some on muuttunut koko ajan häijymmäksi"

Lastenpsykiatrian erikoislääkäri Jari Sinkkonen vieraili luennoimassa Lapin koulun liikuntasalissa.

Jari Sinkkosen toivotti Lappiin tervetulleeksi Lapin koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja Juha Into.

Tunnettu lastenpsykiatrian erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Jari Sinkkonen vieraili luennoimassa Lapin koululla tiistaina. Länsi-Suomi tavoitti paljon julkisuudessa esiintyneen Sinkkosen haastatteluun ennen luentoa.

Sinkkonen totesi, että hänen luentojensa tarkoitus ei ole antaa kasvatusohjeita, vaan tietoa kasvattajien tueksi.

– Minua kyllä joskus tituleerataan kasvatusasioiden asiantuntijaksi. En ole sitä, vaan erikoislääkäri ja ennen kaikkea kliinikko, Sinkkonen kuvaili.

Sinkkonen on työskennellyt muun muassa Pelastakaa Lapset ry:n ylilääkärinä. Hän tekee yhä lasten ja nuorten psykoterapeutin työtä.

– Nykyään vastaanotollani käy enemmänkin nuoria aikuisia kuin pieniä lapsia. Silloin tällöin käy joitain alakouluikäisiä vanhempineen.

Sinkkonen kuitenkin esiintyy mielellään yleisöllekin.

– Kun on lastenpsykiatrian ja -terapeutin koulutus, tulee tietoa kehityksestä. Siitä mielellään myös kertoo.

Hän kirjoittanut myös useita kirjoja, joissa teemoina ovat yleisesti ottaen olleet lapsen kehityksen vaiheet.

– Vinkkiopas on kuitenkin vieras ajatus minulle.

"Opiskeltavan aineiston määrä ei ole kasvanut"

Nuorten lisääntyvä pahoinvointi on yleensä suuri keskustelunaihe yleisötilaisuuksissa.

– Esimerkiksi Haapavedellä kokenut lukion rehtori sanoi, että itse asiassa opiskeltavan aineiston määrä ei ole kasvanut viime vuosina. Opiskelijoiden kokema rankkuus johtuu siis jostain muusta.

Sinkkosen mielestä koulu- ja opiskelumaailmassa ollaan jo liian suojelevaisia.

– Onko paras tapa kasvattaa se, että vältetään kaikenlaista stressiä? Kaikenlaisia kilpailutilanteita vaaditaan pois, yo-kirjoituksista ja yliopiston pääsykokeista luopumistakin on pohdittu. Jollain tavallahan se pitäisi määrittää, että ketkä yliopistoon pääsevät, Sinkkonen sanoo.

– Paapominen ei ole paras tapa kasvattaa.

Tutkimusnäyttöä somen kuormittavuudesta

Sosiaalinen media vaikuttaa Sinkkosen mukaan pahoinvointiin merkittävästi.

– Alkaa olla jo tutkimusnäyttöäkin, että se kuormittaa ihan hirveästi etenkin teinityttöjä, jotka ovat koko ajan valmiustilassa. Pojat taas pelaavat, ja heillä on todella merkittävä addiktioriski.

Sinkkonen näkee, että hyvästä ajatuksesta lähtenyt sosiaalinen media on muuttunut kuormittavaksi etenkin Yhdysvalloissa. Hän viittaa yhdysvaltalaisen Jonathan Haidtin tutkimuksiin ja kirjallisuuteen.

– Tykkäykset, uudelleentwiitit ja vastaavat ovat muuttaneet somea häijymmäksi, ja siellä jaetaan hirveän henkilökohtaisia asioita.

Amerikkalaisesssa nettikulttuurissa Sinkkosta närästää myös äärimmäisen helposti loukkaantuminen.

– On paljon sitä, että pahoitetaan mieli, vaikka toinen olisi vain tahattomasti ajattelematon. Ei siinä tapahdu psykologista kasvua, jos sivuutetaan kaikki toisenlaiset mielipiteet.

Sinkkonen pitää tavallisena ja "aina" vallinneena ilmiönä sitä, että esimerkiksi yläkouluikäinen tyttö voi olla ihastunut parhaaseen naispuoliseen kaveriinsa. Sitä ei tarvitsisi hänen mielestään julistaa somessa niin voimakkaasti kuin nyt tehdään.

– Ja sitten puolen vuoden päästä huomataankin, että joku poika kiinnostaakin enemmän. Nykyään vain täytyy niin paljon julistautua.

Jokainen on yksilö, mutta sukupuolia on lapsilla kaksi

Psykoteraupetti myös vierastaa puheita esimerkiksi transsukupuolisista lapsista. Hän otti asian esille myös Lapissa esityksessään.

– Jokaisesta meistä kasvaa ihan omanlaisensa yksilö. Mutta siitä tieteellinen näyttö on varsin kiistatonta, että sukupuolia on kaksi.

Hän kuitenkin totesi, että lapsi saa leikkiä juuri siten kuin lapsi itse haluaa.

– Eräässä perheessä vanhin tyttö halusi leikkiä kuorma-autoilla ja kaivureilla juuri niin kuin niitä oikeasti käytetään. Kun pikkusisko sai samat lelut, hän asetti ne nätisti rinkiin ja peitteli jokaisen erikseen, Sinkkonen kuvaili yleisölle.

Haastatteluissa Sinkkonen on aiemmin puhunut paljon erityisesti poikien kehityksestä. Taiteellisia poikia Sinkkosen mukaan yhä kiusataan koulussa, kun taas esimerkiksi tyttöjen jalkapalloharrastuksesta on tullut hyväksyttyä, jopa kannustettua.

Kiertäminen palkitsee, vaikka väsyttääkin

71-vuotias Sinkkonen kiertää Suomea edelleen ahkerasti.

– Tänä syksynä on ollut todella monta tilaisuutta. En minä nuori ole, ja sitä huomaa, että väsyy. Mutta on se palkitsevaa, että yleisölle tulee ajatuksia. Keväälle on jo aika monta tilaisuutta varattu.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut