Juomatölkkien panttimerkintä muuttuu

Juomatölkin pantillisuuden on tähän asti voinut tarkistaa juomatölkin yläreunan nuolikuviosta ja tekstistä PANTTI - PANT 0,15 e. Jatkossa yläreunan merkintä jää pois, ja tölkin pantillisuuden vahvistaa soikea panttimerkki, jonka keskellä näkyy panttiarvo.

Juomapakkausten kierrätysjärjestelmiä hallinnoiva Suomen Palautuspakkaus Oy (PALPA) suosittelee, että juomavalmistajat sijoittaisivat panttimerkin tölkin viivakoodin läheisyyteen.

– Vastaava merkki on ollut jo aiemmin käytössä pantillisissa muovi- ja lasipulloissa. Pantillisten pakkausten tunnistaminen tulee johdonmukaisemmaksi, ja erilaisten pakkausten panttiarvot ovat selkeästi esillä soikeassa merkissä, sanoo PALPAn toimitusjohtaja Pasi Nurminen.

Muutokseen liittyy yli kolmen vuoden siirtymäaika, joka päättyy 31.12.2017.

Ensimmäiset soikealla panttimerkillä varustetut tölkit tulevat kauppoihin jo toukokuun 2014 aikana, mutta vuoden 2017 loppuun saakka myynnissä voi olla yhtäaikaisesti uudella ja vanhalla tavalla merkittyjä tölkkejä.

– Alkuvaiheessa kuluttajan kannattaa olla tarkkana, ettei vahingossa luule pantillista tölkkiä pantittomaksi nuolikuvion puuttumisen takia, Nurminen kehottaa.