Jutusteluyritys päättyi öisiin haulikonlaukauksiin Rauman Lapissa – näin tapahtumat etenivät jutussa, jossa syyttäjä vaatii raumalaismiehelle ehdotonta vankeutta hänen ammuttuaan kohti nuoria

Satakunnan käräjäoikeus julistaa tuomionsa asiassa keskiviikkona.

| Päivitetty

Kuuden raumalaisnuoren porukalla oli oman kertomansa mukaan tarkoitus mennä vain juttelemaan noin viisikymppisen miehen kanssa Lapissa sijaitsevalla talolla toukokuisena yönä. Vilpitön vierailu sai kuitenkin karun käänteen, kun yön pimeydessä kajahti kaksi laukausta. Ne olivat lähtöisin miehen haulikosta, ja niistä toinen osui nuorten autoon.

Kyse on Satakunnan käräjäoikeudessa käsitellystä jutusta, jossa syyttäjä vaatii raumalaismiehelle jopa kahden ja puolen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta useista törkeän pahoinpitelyn yrityksistä. Länsi-Suomi uutisoi syytteistä elokuussa.

Lue: Syyte: Mies ampui haulikolla kohti useita nuoria kotinsa edessä Raumalla, osa alaikäisiä – syyttäjä vaatii vankeutta törkeän pahoinpitelyn yrityksistä

Käräjäoikeus on ilmoittanut antavansa tuomion jutussa keskiviikkona iltapäivällä. Länsi-Suomi tutustui poikkeuksellisen jutun esitutkinta-aineistoon selvittääkseen, mistä tapahtumaketjussa oikein oli kyse.

Mies oli "jahdannut" nuoria

Nuoria on asianomistajina jutussa yhteensä kuusi. He ovat syntyneet vuosina 2001–2004. Heistä nuorin, vuonna 2004 syntynyt tyttö, oli tapahtumahetkellä toukokuussa 2020 vain 15-vuotias. He olivat tapahtumayönä liikkeellä kahdella autolla, joista kummassakin oli kolme henkeä.

Yksi nuorista, vuonna 2002 syntynyt poika, kertoi poliisille, että kyseinen mies oli ajanut häntä takaa autolla muutama päivä ennen syytteessä kuvattua haulikolla ampumista. Takaa-ajon päätteeksi miehen auto oli hajonnut. Myös muut nuoret kertoivat kuulusteluissa kuulleensa tästä "jahtaamisesta".

Takaa-ajo oli alkanut läheltä erästä hylättyä Murtamossa sijaitsevaa taloa. Nuoret kertoivat kuulusteluissa, että kyse on talosta, jossa nuoret välillä käyvät ja josta kirjoitellaan paljon netissä.

Kertoi uhkailleensa puhumalla aseista

Mies itse kertoi poliisille, että hän käy talon omistajan puolesta katsomassa kyseisellä talolla, että paikat pysyvät kunnossa.

– Paikka on tunnettu kummitustalona ja nuoriso tykkää käydä siellä. Paikkoja on rikottu siellä aika paljon, mies kertoi.

Pian kiinniottonsa jälkeen tehdyssä kuulustelussa hän kertoi keskustelustaan erään talolta tavoittamansa pojan kanssa.

– Kerroin hänelle, että minulla on pesäpallomaila takakontissa ja välillä täällä pihalla odotellaan haulikon kanssa, mies sanoi kuulustelupöytäkirjan mukaan.

Nuoret menossa juttelemaan

Nuorten kertoman mukaan tuona toukokuisena yönä heidän tarkoituksensa oli ollut mennä miehen kanssa tämän kotiin juttelemaan aiheesta. Kello oli noin kaksi yöllä.

– Tarkoituksena oli mennä kysymään siitä, että miksi hän jahtasi [aiemmin jutussa mainittua 2002 syntynyttä poikaa]. Meillä ei ollut mitään taka-ajatuksia, vaan halusimme ihan sovinnollisesti mennä juttelemaan, kertoi yksi nuorista kuulustelupöytäkirjan mukaan.

Miehellä oli ainakin nuorten käsityksen mukaan pelottava maine.

– Olen kuullut, että hänellä on rikosrekisteriä ja hän on uhkaillut kiväärillä joskus paljon aiemmin. Olen myös kuullut, että hän pitää pesäpallomailaa ja puukkoa mukanaan, yksi nuorista kertoi.

Satakunnan käräjäoikeudessa mies on ollut varkaudesta syytettynä lähes 15 vuotta sitten. Muita aiempia oikeuteen asti edenneitä rikosjuttuja häneltä ei ainakaan Satakunnasta löydy.

– Olimme kuulleet, että [mies] on isonkokoinen, pitkä ja roteva. Olin myös kuullut, että hän voi kiihtyä herkästi, nollasta sataan hetkessä. Kyllä meitä vähän jännitti mennä sinne, yksi nuorista myönsi.

Kuulustelijan kysyessä, miten nuoret uskalsivat tämän tiedon valossa talolla mennä, nuori pohti kyseen olevan jonkinlaisesta "supermies- tai sankarimeiningistä".

– Ajattelimme, että meidän kanssa hän olisi pystynyt puhumaan ihan asiallisesti, kun ei meillä ole ollut mitään ongelmia hänen kanssaan.

Kaksi laukausta, joista toinen osui autoon

Toisin kävi. Minkäänlaista keskustelua ei käyty. Nuorista kukaan ei nimittäin kertonut kuulleensa minkäänlaista huutoa tai ennakkovaroitusta ennen haulikolla ampumista, joka tapahtui pian sen jälkeen, kun osa nuorista oli noussut autoista.

Laukauksia kuului kaikkien kuulusteltujen mukaan kaksi. Näistä toinen osui toiseen niistä autoista, joilla nuoret olivat liikkeellä.

Vain suuliekit välähtivät ja laukaukset kajahtivat jostakin talon lähellä sijaitsevan ojan suunnasta.

– Ehdin nähdä, että toisen pamauksen jälkeen ojasta nousi hahmo ylös. Isokokoinen tämä hahmo oli. Hahmo nousi samasta kohdasta, jossa näin suuliekit, kertoi yksi nuorista.

Mies väitti ensin ampuneensa ilmaan

Mies itse kertoi poliisikuulusteluissa ensin ampuneensa haulikollaan kaksi laukausta ilmaan. Hän kiisti ensin, että auton oveen syntyneet, haulikolla ampumiseen sopivat jäljet, voisivat olla peräisin hänen pihaltaan.

Sen jälkeen poliisit näyttivät miehelle kuvia auton ovessa näkyvistä vaurioista. Niiden myötä hänen mielensä muuttui nopeasti.

– Olen sitä mieltä, että oveen on kyllä haulikolla ammuttu. Olen aivan hämmästynyt. En muista ollenkaan ampuneeni autoa päin. Nähtyäni nämä kuvat, olen sitä mieltä, että minun on täytynyt ampua auton oveen, mies totesi poliisin kuulustelupöytäkirjan mukaan.

Hän kiisti kuitenkin syyllistyneensä epäiltyyn rikokseen, joka vielä kuulusteluja tehtäessä oli tapon yritys. Hän ei omien sanojensa mukaan yrittänyt laukauksillaan vahingoittaa ketään.

Syyttäjä vaatii 2,5 vuotta

Käräjäoikeus tulee tuomiossaan ottamaan kantaa siihen, onko syytetty mies syyllistynyt rikokseen ja jos, niin mihin rikokseen.

Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta kolmesta törkeän pahoinpitelyn yrityksestä niiden nuorten osalta, jotka olivat ulkona, kun mies ampui laukauksensa.

Lisäksi haastehakemukseen on kirjattu syyte vaaran aiheuttamisesta kolmelle nuorelle, jotka olivat autossa sisällä laukausten aikana. Kyseinen syytekohta on kolmen ensin mainitun nuoren osalta toissijainen syyte, jos oikeus ei pidä syytettä törkeän pahoinpitelyn yrityksestä perusteltuna.

Syyttäjän mukaan mies on tuomittava vähintään kahden vuoden ja kuuden kuukauden pituiseen ehdottomaan vankeusrangaistukseen. Jos rangaistus ei ylitä kahta vuotta, voidaan se tuomita ehdollisena.

Länsi-Suomi uutisoi tuomiosta hetimmiten sen julkistamisen jälkeen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut