Santala luopuu kh:n varapuheenjohtajuudesta

Kokoomuksen Jyrki Santala ilmoittaa siirtyvänsä syrjään Rauman kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan paikalta. Taustalla on jo yli vuosi sitten alkanut kiista Santalalle maksetuista ansionmenetyskorvauksista. Kaupunginhallitus käsitteli asiaa viimeksi 1.3. Tuolloin hallitus päätyi äänin 8-3 hyväksymään kaupunginjohtajan ehdotuksen, jossa Santala palauttaa vapaaehtoisesti saamansa korvaukset menetetystä työajasta, yhteensä 10.043,93 euroa.

Kaupunginhallituksentekemän päätöksen jälkeen Kokoomuksen valtuustoryhmä ilmaisi, ettei Santala enää nauti ryhmän luottamusta. Samalla ryhmä edellytti, että hän harkitsisi kunnallisista luottamustehtävistä luopumista.

- Olen käynyt vakavan moraalisen harkinnan jo viime kesänä edellytyksistäni jatkaa luottamustehtävissäni. Tarkistutin tuolloin myös asian juridisen puolen. Nyt olen ilmoittanut Kokoomusryhmälle, että olen valmis luopumaan kaupunginhallituksen varapuheenjohtajuudesta, jolloin myös nk. konsernijaostoon tulisi tilalleni toinen henkilö, Santala kirjoittaa lauantaina tiedotteessaan.

Hän jatkaa, ettei katso voivansa luopua kaupunginhallituksen jäsenyydestä, koska ei tieten tahtoen ole tehnyt mitään sellaista, joka sitä edellyttäisi.

- Jos tutkinnassa oleva korvauskiista johtaisi syytteeseen, astuisin luonnollisesti asian käsittelyn ajaksi sivuun luottamustehtävistäni.

Santala jää sivuun myös Rauman Kokoomuksen valtuustoryhmän työskentelystä siltä saamansa epäluottamuslauseen vuoksi.

- Sen sijaan jatkan 45 vuotta jatkunutta jäsenyyttäni Kansallisessa Kokoomuksessa.

Santalan näkemyksen mukaan tapahtumasarjan käynnisti vuodenvaihteessa 2014-15 poliittisten ryhmien välillä käydyt neuvottelut tärkeimpien luottamustehtävien täyttämisestä seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi. Santala kirjoittaa, että keskustaoikeistolaisten ryhmien neuvotteluissa tunnusteltiin mahdollisuuksia uudenlaisen koalition löytämiseksi Raumalla SDP:n ylivallan murtamiseksi.

- Tämä johti kaupunginhallituksen demaripuheenjohtajan primitiivireaktioon tunnetuin seurauksin. Hänen käytöksensä kaupunginjohtoa kohtaan on asian edetessä mielestäni ollut törkeää ja ala-arvoista.

Santala kertoo tarjoutuneensa korvausten vapaaehtoiseen palauttamiseen, koska suoritetussa erityistilintarkastuksessa ilmeni, ettei hän voisi saada korvausta yrittäjänä menettämänsä työajan perusteella.

- Tämä tarkastusraportin johtopäätös tuli Raumalla kaikille yllätyksenä, niin minulle maallikkona, kuin ilmeisesti myös laskut tarkastaneille ja hyväksyneille virkamiehille. Jos joku olisi ensimmäisen laskun jätettyäni todennut sen pätemättömäksi, en olisi tietenkään enää jatkossa tällaista laskua esittänyt. Erityistilintarkastuksessa todetaan, että vieraan työnantajan osalta ansiomenetyskorvaukset ovat oikein suoritetut.