Jyrki Santala oli matkalla Alexander Stubbin vaalitilaisuuteen Raumalla, kun kohtalo puuttui peliin – nyt mies makaa Tyksin neurokirurgisella osastolla

Tunnettu paikallispoliitikko kertoo Länsi-Suomen haastattelussa, millaiset seuraukset sunnuntaisella liukastumisella oli.

| Päivitetty

Vielä puoli kolmen maissa sunnuntai-iltapäivällä Jyrki Santala oli kaikessa rauhassa tepastelemassa Alexander Stubbin vaalitilaisuuteen Raumalla.

Maanantaina mies vastasi puhelimeen Turun yliopistollisen keskussairaalan neurokirurgiselta osastolta.

Lääkäri oli käynyt juuri aamulla toteamassa Santalalle tilanteen. Kertoma oli tyly: keskivaikea kallovamma.

– Pieni kallonmurtuma, laskimo tihuttelee verta ja niin poispäin, Santala ilmoittaa.

Sen verran hyvässä kunnossa tunnettu paikallispoliitikko ja entinen Lukon toimitusjohtaja kuitenkin on, että pystyy taustoittamaan, miksi makaa nyt sairaalassa.

"Hirveä paukahdus"

Santala, 67, liukastui sunnuntaina Posellin edessä ja löi päänsä.

Vaikka hän itse oli pyrkinyt heti ylös ja vähätellyt kaatumista, parin ohikulkijan mukaan tilanne näytti sen verran vakavalta, että he katsoivat parhaaksi soittaa paikalle ambulanssin. Näin jälkeenpäin Santala on kiitollinen avusta.

– Hirveä paukahdus oli kuulunut, kun pää osui katukivetykseen. En ehtinyt tehdä mitään, kun olin suorana selälläni. Olin kuulemma itse vähän aikaa sekaisin ja puhelin ihan pöhköjä, Santala kertaa.

Sen verran sekaisin pääkoppa oli, että ambulanssissa Santala ei ollut heti osannut vastata kysymykseen, mikä vuosi nyt on.

Sen sijaan, kun ensihoitajat kysyivät, kuka on Suomen presidentti, hoksottimet kyllä leikkasivat.

– Vastasin, että tuleva on ainakin Stubb, Santala naurahtaa.

Ja kyllä se Sauli Niinistönkin nimi perään löytyi.

Onneakin matkassa

Ambulanssihenkilökunta haastatteli Santalaa hetken, kehotti seuraamaan vointia ja hakeutumaan päivystykseen, jos oireita ilmenee.

Santala lähti vaimonsa kanssa ajelemaan kotiin Uuteenkaupunkiin. Sillä tavalla erikoinen vointi oli, että he päättivät ajaa suoraan Uudenkaupungin päivystykseen.

Santalan pää kuvattiin ja mies lähetettiin ambulanssikyydillä Turkuun. Santalaa pyöritettiin tutkimuksissa pitkin sairaalaa sen verran, että hän muistaa kellon olleen neljä aamuyöllä, kun pääsi huoneeseensa lepäämään.

Jos ei nyt ihan hengenlähtö ollut lähellä, niin paljon vakavammatkin seuraukset liukastumisella olisi voinut olla.

– Kyllä Tyksissä ihan suoraan sanottiin, että ikävä tapahtuma, mutta onnikin on ollut mukana ja paljon huonomminkin olisi voinut käydä. Kun päässä on jotakin, niin vakavasti on suhtauduttava. Minullakin olisi ollut tällä viikolla paljon ohjelmaa ja ajamista, mutta lääkäri sanoi aamulla, että eiköhän tehdä sellainen herrasmiessopimus, etten nyt vähän aikaan aja autoa.

Maanantaina iltapäivällä tilanne oli se, että kotiutumisesta ei ollut varmaa tietoa.

– Oli puhe, että huomenna otetaan TT-kuvat, ja jos ei mitään lisävuotoa ole tullut, niin pääsisin ehkä kotiin huilaamaan.

– Sillä tavalla tässä on turvallinen olo, että täällä päin Suomea ei tässä tilanteessa ole parempaa paikkaa kuin Tyksin neurokirurginen. Kyllä täällä se paras hoito on saatavissa. Ihan hyvä, etteivät lähettäneet Raumalta Poriin, Santala heittää.

Terveisiä kaupungille ja jalankulkijoille

Santalalla on terveisiä sekä Rauman kaupungille että jalkakäytävillä liikkuville.

Santala on ajatellut olla itse vielä yhteydessä kaupunkiin. Hän sanoo, että jalkakäytävät näyttivät olevan sinänsä ihan hyvin hiekoitettu, mutta liukastumispaikalla Posellin edessä oli isompi jäinen kohta.

– Vaimo sanoi, että siinä kun odottelimme ambulanssia, niin todella monet ihmiset liukastelivat. Sen ainakin tiedän, että siinä kohtaa, mihin itse astuin, ei ollut murustakaan sepeliä.

Santala myös kehottaa ihmisiä varovaisuuteen. Keli on nyt petollinen.

– Nyt on tietysti helppo sanoa, että olkaa todella tarkkana jalkakäytävillä. Kelit ovat nyt poikkeuksellisen vaikeat. Vaikka hiekoitettaisiinkin, niin kunnon kengät on syytä olla jalassa. Eihän autollakaan kesärenkailla kukaan tuonne lähde.

Länsi-Suomi yritti tavoittaa liukastumisten korvausvaatimuksiin liittyen myös Rauman kaupungin lakimiestä. Vaihteesta vastattiin, että hän ei ole pariin päivään paikalla.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut