Demarit epäilevät Jyrki Santalan laskuttaneen kaupungilta liikaa

Jyrki Santala (vas) on käyttänyt paljon aikaa Rauman kaupungin luottamustehtäviin.​
Jyrki Santala (vas) on käyttänyt paljon aikaa Rauman kaupungin luottamustehtäviin.​

Rauman kaupunginhallituksen toisen varapuheenjohtajan Jyrki Santalan (kok) ansionmenetyskorvauksista on kehkeytynyt paikallispoliitikkojen tunteita kuumentava kysymys.

Asia oli esillä Rauman kaupunginhallituksessa maanantaina niin sanotulla B-listalla, josta ei tiedoteta. 

Kiistatonta on, että Santalalle on virheellisesti maksettu 1123 euroa. Se kuitataan Santalan tulevista ansionmenetyksistä. 

- Yhden kuukauden osalta oli tapahtunut erehdys, kertoi kaupunginjohtaja Kari Koski.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Rainer Lehti (sd) ehdotti, että kaupunki tekisi poliisille tutkintapyynnön kaikkiaan yli 15 000 euron  yritys- ja ansiotulomenetyksistä, jotka Santala laskutti luottamustehtävien hoidosta vuosina 2013-2014.

Lehden ehdotus hävisi äänestyksessä 8-3 ja asia palautettiin uudelleen valmisteltavaksi.

- Kesälomien takia mennee syyskuulle ennen kuin asiaa käsitellään seuraavan kerran, kertoi Koski.

Santala kiistää ehdottomasti tehneensä mitään väärin.

- Olen toiminut sovitulla tavalla. Yllätys oli, kun demarit alkoivat ampua kenttäkanuunalla. Ajojahdilta tämä tuntuu, sanoi Santala.

- Tällaiset asiat pitää avoimesti ja reilusti käsitellä. Ei siitä mitään tule, että yritetään salailla, kommentoi Lehti.

Kun asia ei kaupunginhallituksessa edennyt demareita tyydyttävällä tavalla, kaupunginvaltuutettu Seppo Numminen (sd) teki tutkintapyynnön poliisille.

- Demarien valtuustoryhmän ylimääräisessä kokouksessa kaikki läsnä olleet olivat yksimielisiä siitä, että puolueeton tutkinta on nyt tarpeen. Se on ainoa mahdollinen ja myös nopein tapa selvittää onko tapahtunut jotain vai leimataanko syyttömiä, kertoi Numminen.

Tutkimuspyynnössä kysytään onko kaupungin virkamiesjohto (Kari Koski, Tomi Suvanto ja Sari Salo) menetellyt oikein Santalan laskut hyväksyessään.

Länsi-Suomen tietojen mukaan puheenjohtaja Lehti ja Santala eivät ole puoleen vuoteen olleet puheväleissä. Luottamuspula haittaa jo kaupunginhallituksen työskentelyä.

- Arvioni mukaan Lehden ja Santalan eripura juontaa juurensa kaupunginhallituksen muodostamisvaiheessa käytyihin keskusteluihin, kommentoi Koski.

Santala esitti kokoomuksen ja keskiryhmien neuvotteluja, mistä Lehti ei pitänyt alkuunkaan.

Asiasta ensimmäisenä uutisoi Satakunnan Kansa.