K8-yhteysveneen uppoaminen ei unohdu

Nuoria naisia alokastanssiaisiin Kuuskajaskariin kuljettanut armeijan yhteysvene törmäsi satamahinaajaan Rauman satamanlahdella joulukuun 8. päivä 1964 ja vei mukanaan syvyyksiin 25 nuorta naista ja kolme miehistön jäsentä.

Vain 13 kyydissä ollutta ihmistä pelastui uppoavasta veneestä.

Veneturmasta tulee kuluneeksi tänä vuonna tasan viisikymmentä vuotta.

– Elämälleen on saanut tavallaan jatkoaikaa viisikymmentä vuotta. Siihen on mahtunut muun muassa viisi lasta ja kaksitoista lastenlasta, turmasta selvinnyt Laila Tähtelä kertoo.

– Maailman tapahtumat ja onnettomuudet palauttavat aina välillä muistot mieliin. Ei sitä välttämättä ole vieläkään täysin sisäistänyt, että on uinut meressä, jossa on ollut kuolleita ympärillä, K8-veneeltä myös pelastautunut Leena Kotkavaara kertoo.

Naiset olivat kertomassa kokemuksistaan ja muistoistaan lauantaina Kuuskajaskarissa, jossa vietettiin linnakkeen perustamisen 75-vuotispäivää.

– Meidän tarinamme on varmasti jo monet ihmiset kuulleetkin. Olisi mielenkiintoista kuulla niiden omaisten kokemuksia, joiden lapset veneturma vei. Se vain on kovin hankalaa, sillä ihmiset muuttavat ja heidän nimensä vaihtuvat, naiset tuumivat.