Kahteen metriin kohoava merivesi voisi aiheuttaa suurtulvan Raumalla

Raumalla varsinkin alikulkukäytävät tulvivat välillä kovastikin. Pyöräilijällä oli ongelmia polkea vesimassan läpi alkusyksyn 2008 tulvassa. Kuva: Minna Paananen/ LS-arkisto

Rauman kaupungin uusi poikkeusolojen varautumissuunnitelma valmistui tämän vuoden alussa. Päivityksessä eri virastojen suunnitelmat laitettiin ajan tasalla ja samalla yksiin kansiin.

Poikkeusolojen varautumissuunnitelma pitää sisällään tiedon siitä, miten kaupunki on eri tahoilla varautunut sääilmiöiden, kuten tulvan, myrskyn tai kovan helteen, aiheuttamiin ongelmiin, joiden ennustetaan ilmastonmuutoksen myötä vain lisääntyvän.

Ilmastonmuutosta ajatellen Raumalla suurimmat ongelmat liittyvät Rauman kaupungin teknisen toimen johtajan Seppo Heikintalon mukaan tulviin.

– Tulvat ovat tätä aluetta ajatellen hankalimmin hoidettavissa, eikä niihin ole erityisesti varauduttu.

Heikintalo kertoo kaupungin selvittäneen, mihin asti vedenpinta meriveden noustessa ulottuu. Pienempien tulvien varalta on myös toimintasuunnitelmia, kuten sadevesiviemäreihin asetettavia tulppia.

Jos merenpinta kuitenkin nousisi noin 1,8–2 metriä, mitä ei vielä koskaan ole tapahtunut, ei varsinaista varautumissuunnitelmaa ole.

– Pahimmassa tapauksessa voidaan lyödä rautatiesillan kohdalta kanaali kiinni, mutta toki vettä silti nousee kaupunkiin Kappelinsalmen kautta.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.