Kaija Savunen on (lähes) todennäköisin raumalainen - uusi juttusarjamme kertoo Raumasta lukujen kautta

Jos poimitaan satunnainen yksi raumalainen, hän on varmimmin 68-vuotias omakotitalossa asuva nainen. Mutta onko hän paljasjalkainen vai tullista tullut?

Rauma numeroinaKerromme kaupungista ja sen ilmiöistä lukujen kautta.Jos kaikki raumalaiset kerätään torille ja poimitaan heistä sattumanvaraisesti yksi, niin millainen hän todennäköisimmin on?Raumalaisilla itsellään ja vaikkapa porilaisilla lienee asiasta vissi näkemys. Se perustuu kuitenkin mututuntumaan, ehkä myös ennakkoluuloihin tai stereotypioihin.

Mutta mitä sanoo todellisuus?

Tilastojen mukaan sattumanvaraisesti valittu raumalainen on todennäköisesti aika lailla sellainen kuin rintamamiestalossa asuva Kaija Savunen, 68.

Ikäkysymys vaatii tulkintaa

Tyyppiraumalaista voidaan määritellä tilastojen perusteella monella tavalla. Jotkin tekijät ovat selviä, toiset tulkinnanvaraisempia.

Jos käytetään tilastoinnin vanhakantaista kaksijakoa, on torille kerääntyneestä joukosta poimittu raumalainen hieman todennäköisemmin nainen kuin mies. Tuoreimman tilaston mukaan raumalaisnaisia oli nimittäin 130 enemmän kuin raumalaismiehiä.

Ikäkysymyksessä tulos riippuu siitä, miltä kantilta asiaa katsotaan.

Jos lasketaan kaikkien raumalaisten keski-ikä, se on 45,5 vuotta.

Mikäli sen sijaan haluamme laskennallisen ”keski-ihmisen” sijaan nostaa torille kerääntyneestä väkijoukosta satunnaisesti yhden todellisen raumalaisen, hän on todennäköisimmin 68-vuotias.

Tämä ikäluokka on nimittäin Raumalla runsaslukuisin: heitä oli viime vuoden lopussa 591. ”Kilpailu” vuosiluokkien välillä on kuitenkin tiukkaa, ja yli 550 jäsenen ryhmiä on useita.

Asuntovelkaa vajaat 30 000 euroa

Tyyppiraumalainen on käynyt todennäköisesti esimerkiksi ammattikoulun, sillä lähes 14 000 yli 15-vuotiaalla raumalaisella ontoisen asteen koulutus.

Veronalaisia tuloja raumalaisilla on keskimäärin noin 31 000 euroa. Oikeasta tyyppiraumalaisesta kertoo kuitenkin enemmän mediaanitulo, joka Raumalla on noin 25 000 euroa.

Velkakysymyksen kohdalla tilanne on tiukka, sillä velallisia ja velattomia asuntokuntia on Raumalla käytännössä yhtä paljon.Jos velkamäärä jaetaan tasan molempien ryhmien kesken, on tyyppiraumalaisen perheellä esimerkiksi asuntovelkaa noin 28 000 euroa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Weberin piste rantatontilla

Raumalainen asuu todennäköisimmin omistamassaan, vähintään nelihuoneisessa omakotitalossa. Useimmissa tapauksissa talo on rakennettu 1940- tai 1950-luvulla. Hän asuu lähes varmasti kaupunkialueeksi luokiteltavalla alueella, jossa majailee yli 90 prosenttia raumalaisista.

Laskennallista tyyppiraumalaisen asuinpaikkaa voi puolestaan tarkastella niin sanotun Weberin pisteen eli väestökeskipisteen avulla. Se kuvaa pistettä, johon on linnuntietä lyhin yhteenlaskettu matka jokaisen asukkaan asuinpaikasta.

Raumalla pisteen sijainti on laskettu viimeksi vuonna 2018.

Jos asutamme tyyppiraumalaisen väestökeskipisteeseen, niin paikka on hieno – joskin toistaiseksi vailla sopivia asuinrakennuksia. Weberin piste löytyy nimittäin Äyhönjärven itärannalta.

Tullista tulleet vähemmistössä

Jos raumalaiset laitetaan laatikkoon ja ravistellaan niin pitkään. että ulos putoaa yksi, hän kuuluu mitä todennäköisimmin evankelis-luterilaiseen kirkkoon. Tätä joukkoa on kolme neljästä raumalaisesta.

Mutta onko tyyppiraumalainen paljasjalkainen vai tullista tullut? Tämä kysymys lienee monen mielestä se oleellisin.

Tilastojen perusteella hän on ”aito”, sillä 20 838 Raumalla asuvista on myös alueella syntyneitä. Tämä ylittää muualla syntyneiden määrän yli 2 500:lla.

Tästä on kyse: Raumalaiset lukuina

Lähde:Tilastokeskus, tilastot aiheesta riippuen vuosilta 2018-2020

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut