Kaikki nuoret opetetaan uimaan Raumalla

Suomalaisten uimataito on todettu monissa tutkimuksissa varsin vaihtelevaksi. Eniten uimataitoon vaikuttaa uimahallin puute paikkakunnalla. Raumalla ongelmia uimataidossa ei kuitenkaan ole ollut, vaan alakoulun liikuntatunneilla uimataitoon panostetaan vahvasti.

– Ensimmäiseltä luokalta kuudenteen kaikki oppilaat opetetaan uimaan. Kuudennella luokalla uimataito testataan Pohjoismaiden uimataitotestillä. Aivan kaikki eivät kahtasataa metriä jaksa uida, mutta kaikki ovat saaneet jonkinlaisen uimataidon, uimaopettaja Pinja Kivistö toteaa.

Raumalla nuoriso oppii uimaan jo koulusta saatavalla opetuksella, mutta Rauman Uimaseuran Karoline Haanpään mukaan joillakin aikuisilla uimataidossa on petrattavaa. He eivät ole välttämättä saaneet uimaopetusta riittävästi, jonka myötä vedestä on muodostunut jo pieni ongelma.

– Veden pelko on mielestäni lisääntynyt. Aikuiset pystyvät ihan järkevästi ajattelemaan veden vaarat, mutta menevät lukkoon. Osa ei uskalla esimerkiksi kastaa päätään ja ui pystyssä.

– Kaikki tietävät, että uimisesta tulee todella raskasta, kun uintiasento on erittäin pysty.

Suomen Uimaliiton kampanjassa kannustetaankin vanhempia testaamaan omaa uimataitoaan. Haanpään mukaan nykyvälineillä uimataidon opettelu on helppoa ja mielekästä.

– Esimerkiksi vaakatasossa uimiseen on monenlaisia välineitä. Myös vesijuoksuvyöllä pinnassa pysymisestä tulee paljon helpompaa.