Kaikki Satakunnan ehdokkaat eivät someta

Kevään 2015 eduskuntavaaleja on tituleerattu somevaaleiksi, mutta tästä huolimatta moni ehdokas loistaa sosiaalisessa mediassa vain poissaolollaan. Media intelligence -palveluntarjoaja Meltwaterin  kokoama data paljastaa, että satakuntalaiset ehdokkaat pitävät tilastoissa peräpäätä, sillä ehdokkaista vain 70 prosenttia on läsnä Facebookissa. Lukema on koko Suomen pienin. Kärkitilaa pitävät Helsinki ja Pirkanmaa. Näiden vaalipiirien ehdokkaista 87 prosenttia on luonut itselleen Facebook-tilin.

Twitterin käytössä Satakunnan vaalipiirin ehdokkaat ovat myös häntäpäässä. 46 prosentin edustuksella vaalipiirin on Suomen toiseksi passiivisin, vain Lapin vaalipiirillä on pienempi prosentti (45%). Twitterin käyttäjiä on suhteellisesti eniten Helsingissä, jossa 76 prosenttia ehdokkaista on luonut palveluun itselleen profiilin.

Meltwaterin kokoama data paljastaa, että erityisesti ehdokkaiden twitter-läsnäolo on jakautunut voimakkaasti maantieteellisesti. Etelän ehdokkaat twiittailevat ahkerasti, mutta pohjoiseen matkatessa twitter-profiilien määrä laskee tasaisesti.  Esimerkiksi Helsingin ehdokkaista 76 prosentilla on twitter-profiili mutta Lapin ehdokkaista vain 45 prosentilla.

Twiittauksen vaaliennätys menee Savo-Karjalan vaalipiiriin Vihreiden Antti Loimalahtelle, joka rustailee keskimäärin yli 32 twiittiä päivässä. Kakkossijaa pitävä Kokoomuksen Tuomo Riihilahti Hämeestä ehtii twiittailla päivittäin keskimäärin 13,5 kertaa ja kolmannella sijalla komeileva RKP:n Jufo Peltomaa Helsingistä 12,4 kertaa päivässä.

Ehdokkaan puoluekanta korreloi myös aktiivisuuteen sosiaalisessa mediassa. Vihreiden ja Kokoomuksen ehdokkaista lähes kaikki ovat löytäneet tiensä facebookiin – Vihreiden ehdokkaista 92 prosentilla on facebook-profiili, Kokoomuksen ehdokkaiden vastaava luku on niin ikään 92 prosenttia. Kulttuurin ja tiedon avoimuuden lisäämistä ajavan piraattipuolueen ehdokkaat eivät kuitenkaan loista someaktiivisuudella: vain 59 prosentilla puolueen ehdokkaista on twitter-profiili ja 68 prosentilla facebook-profiili. 

Lähestyvät vaalit ovat houkutelleet ehdokkaita sometuksen pariin – yli neljännes twiittaavista ehdokkaista on liittynyt twitteriin viimeisen vuoden aikana. Maaliskuussa vaalikiireet lienevät jo painaneen ehdokkaita, sillä silloin twitteriin ei liittynyt ehdokkaista enää kukaan.