"Kaikki suomalainen meritieto yhdessä paikassa" - Itämeri-sivusto avattiin

Eri laitokset ovat keränneet vuosikymmenien aikana valtavasti tietoa ja aineistoja Itämerestä, mutta vain osa siitä on ollut julkisesti saatavilla. Uutta palvelua varten meritietoa tuottavat suomalaiset laitokset yhdistivät voimansa, ja nyt se on lopultakin kaikkien merestä kiinnostuneiden saatavilla

Eikö olisikin hienoa, jos yhdestä paikasta pääsisi käsiksi kaikkeen suomalaiseen meritietoon?

Sellaista miettivät suomalaiset laitokset kuulemma muutama vuosi sitten. Lopputulos on huhtikuussa avattu verkkosivusto Itämeri.fi

- Eri laitokset ovat keränneet vuosikymmenien aikana valtavasti tietoa ja aineistoja Itämerestä, mutta vain osa siitä on ollut julkisesti saatavilla. Uutta palvelua varten meritietoa tuottavat suomalaiset laitokset yhdistivät voimansa, ja nyt se on lopultakin kaikkien merestä kiinnostuneiden saatavilla. Palvelu on kansainvälisestikin merkittävä kokonaisuus, sanoo merikeskuksen johtaja Paula Kankaanpää Suomen ympäristökeskuksesta.

Sivustolle on koottu eri laitosten tuottamaa tietoa palvelemaan kaikkia merestä kiinnostuneita.

Tietoa löytyy paljon: onko merivesi tällä hetkellä korkeammalla kun yleensä, onko lähirannoilla sinilevää? Paljonko laivoja on liikkeellä, mihin ne ovat menossa?

Mikä on Itämeren tila? Sivustolla on tilastoa ja tarinaa luonnon muutoksesta, lajeista ja elinympäristöistä.

Sivustolta löytyy lakeja, sopimuksia ja ohjelmia. Ihmisen ja Itämeren suhdetta avataan monelta kantilta. Merellliset elinkeinot työllistävät noin 50 000 suomalaista.

Vapaa-aikaa ja nähtävyyksiä käsitellään myös sivustolla - ja valokuvia on kosolti.

Itämeri.fi-sivuston meritiedon ovat tuottaneet Suomen ympäristökeskus, Geologian tutkimuskeskus, Ilmatieteen laitos, Luonnonvarakeskus, Metsähallitus, Museovirasto, Turun yliopiston Brahea-keskus, Merialuesuunnitteluyhteistyön koordinaatioryhmä ja Ahvenanmaan maakuntahallitus.

Palvelun rakentamista on rahoittanut Euroopan meri- ja kalatalousrahasto, ja työtä on koordinoinut Suomen ympäristökeskus.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut