Kaivoveden kuntokartoitus käynnissä Laitilassa

Kaivoveden laatu on hyvä tarkistaa 2–3 vuoden välein. Jos veden haju, maku tai väri muuttuvat, on vesi syytä tarkistuttaa. Kuva: Juha Sinisalo

Laitilassa on mahdollista tarkistaa, missä tilassa oman kaivon vesi on. Suomen ympäristökeskuksen suositus on, että juomakäyttöön tarkoitettu kaivovesi tarkistettaan kahden tai kolmen vuoden välein.

KVVY-Raumalabin mikrobiologi Meija Kivisaaren mukaan kaivovesi kannattaa tarkistaa, jos sen väri, maku tai haju muuttuu.

Vesi on saattanut saastua, jos kaivon kansi on huonossa kunnossa tai pintavesiä on päässyt kaivoon.

Viime perjantaista lähtien on ollut mahdollista hakea steriilejä näytepulloja Laitilan S-marketista. Kysyntää on ollut, sillä neljäkymmentä pulloa on jo haettu.

Tiistaista lähtien K-supermarket Eurajoen portista on myös saanut näytepulloja.

Merkittävimmät löydöt kaivovedestä ovat mikrobilöytöjä. Näytteillä selvitetään, onko vedessä ulosteperäisiä bakteereja ja onko se näin ollen juomakelvotonta.

Lisäksi selvitetään esteettisiä seikkoja kuten rauta- ja mangaanipitoisuutta. Ne voivat värjätä pyykkiä ja vesikalusteita.

Mangaanilla on arveltu olevan myös terveydellisiä haittavaikutuksia, mutta asiasta tarvitaan vielä tutkimustietoa.

Lisäksi tarkistetaan veden kovuus ja pH-arvo.

Näytteenottoa varten haetaan kaksi steriiliä pulloa. Ohjeet ja kaavake ovat kiinni pulloissa.

Pullot tulee palauttaa täytettyinä kaavakkeen kera Laitilan Tupaan 27. kesäkuuta mennessä. Ne voi myös viedä suoraan Raumalabiin.

Kivisaaren mukaan tulokset kaivoveden laadusta saa ruuhkasta riippuen pari viikkoa palauttamisen jälkeen joko postilla tai meilillä. Väliaikatietoja saa myös soittamalla.

Näytteen hinta on noin 141 euroa. Tutkimukset tehdään KVVY:n Rauman ja Tampereen toimipisteissä.