Kaksi rokoteannosta 66,3 prosentilla koko väestöstä – koronapassi käyttöön

Suomen väestöstä ensimmäisen rokoteannoksen on saanut yli 4,1 miljoonaa ihmistä. Rokotettujen osuus koko väestöstä on 74,6 prosenttia, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kaksi annosta saaneita on koko maassa yli 3,6 miljoonaa eli 66,3 prosenttia koko väestöstä. 

Harkintaa vierailuihin

Hallituksen tavoitteena on luopua rajoituksista, kun vähintään 80 prosenttia 12 vuotta täyttäneistä on rokotettu kahdesti tai kun heillä on ollut mahdollisuus ottaa molemmat annokset.

Vielä rokotuskattavuus ei yllä tavoitteena olevalle tasolle. 12 vuotta täyttäneistä kaksi rokotusta on saanut nyt 75,3 prosenttia. Siksi harkintaa kannattaa THL:n mukaan käyttää esimerkiksi, jos kutsuu vieraita, jotka ovat juuri saapuneet matkalta riskimaasta tai osallistuneet joukkotapahtumaan.

Koronapassi käyttöön

Koronapassi otettiin Suomessa käyttöön lauantaina. Passin perustarkoitus on, että esimerkiksi ravintolat ja sisäliikuntapaikat voivat välttää alueella voimassa olevat rajoitukset, jos ne edellyttävät passia asiakkailtaan.

Yritykset voivat itse valita, haluavatko ne vaatia passeja asiakkailta. Jos esimerkiksi ravintola ei vaadi koronapasseja, voimassa olevat rajoitukset koskevat niitä edelleen.

Koronapassina toimii EU:n koronatodistus, jonka voi Omakanta-palvelusta joko ladata puhelimen ruudulle tai tulostaa. Todistuksen saa tarvittaessa myös paperiversiona terveydenhuollosta.

Koronapassin edellytyksenä on joko saatu rokotesuoja, 72 tunnin sisällä saatu negatiivinen koronatesti tai todistus sairastetusta koronataudista.