Kaksi suurinta otti ohjat Rauman vallanjaossa –  "Tämä meni nyt tosi hyvin yksiin vaalituloksen kanssa"

Luottamuspaikat jaetaan ilman yhteenliittoumia.

Kuntavaalitulos toimi Raumalla ohjenuorana, kun puolueet sopivat siitä, mitä paikkoja kukin saa eri toimielimissä. Teknisiä vaaliliittoja ei tällä kertaa solmita. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Kuntavaalien jälkipelit on Raumalla pelattu ja paikkajaosta on sovittu valtuustoryhmien kesken. Teknisiä vaaliliittoja ei solmita.Suurin eli SDP pitää edelleen hallussaan kaupunginhallituksen puheenjohtajuuden. Kakkoselle eli kokoomukselle tulee jälleen kaupunginvaltuuston puheenjohtajuus.

Valiokunnista SDP:n johdettavaksi tulevat tekninen valiokunta ja sote-valiokunta.

Kokoomus saa sivistysvaliokunnan ja ympäristö- ja lupalautakunnan puheenjohtajuudet. Keskustalle on menossa puheenjohtajuus tarkastuslautakunnassa.

Suurin on tyytyväinen

Neuvotteluissa aloitteellisia olivat kaksi suurinta eli SDP ja kokoomus, jotka toimittivat neuvotteluiden pohjaksi yhdessä laatimansa esityksen paikkajaosta.

SDP:n tavoitteena oli kunnallisjärjestön puheenjohtajan Sari Seimelän mukaan jakaa paikat vaalituloksen perusteella.

– Olen tähän tosi tyytyväinen. Se antaa valtuustotyöskentelyyn ihan eri lähtökohdan ja luottamuksen, kun pystytään keskenään sopimaan, Seimelä sanoo.

SDP menetti vaaleissa 2 valtuustopaikkaa mutta pysyy silti Rauman suurimpana puolueena 16 valtuutetulla.

– Jokaisella on tietysti omat toiveensa, mutta kun katsottiin kuinka paljon kenelläkin on mennyt läpi, tulivat ne realiteetit. Tämä meni nyt tosi hyvin yksiin vaalituloksen kanssa, Seimelä jatkaa.

Kokoomuksella ei tarvetta liitoille

Paikat jaettiin suhteellisen vaalitavan perusteella ja apuna oli viime vaalien jälkeen luotu pisteytysmalli. 

Toiseksi suurin puolue kokoomus oli yksi vaalien voittajista ja nosti kannatustaan 2 paikalla 10 valtuutettuun.

– Uskon, että paikkajako noudattelee äänestystulosta hyvin tarkkaan. Tämä osoittaa, että tahtoa yhteiseen tekemiseen on, kokoomuksen Samu Vahteristo sanoo.

– Vaalitulos oli sellainen, että matemaattisia vaihtoehtoja ei juuri ollut. Meillä oli hyvä keskusteluyhteys isoimman ryhmän kanssa eikä ollut mitään sellaista, että olisi pitänyt järjestystä muuttaa vaaliliitolla, Vahteristo toteaa.

Aloite ensin keskustalta

Puhtaasti vaalitulokseen perustuva jako oli tavoitteena myös keskustalla. Helena Ollila (kesk.) kertoo ehdottaneensa asiaa jo kauan ennen vaaleja valtuustoryhmien neuvottelukunnalle.

– Kaikki eivät siihen olleet silloin ihan valmiita, mutta kyllä se suunnilleen silti niin meni. Toivottavasti tämä antaa potkua seuraaviin vaaleihin, että vaalityöllä on merkitystä.

Keskusta saa 1 edustajan 9-jäsenisiin toimielimiin sekä yhden puheenjohtajan paikan. Sen sijaan keskusta menettää valtuuston varapuheenjohtajan paikan.

– Eli se on se, mitä vaaleissa menetetty valtuustopaikka meille maksoi, Ollila sanoo.

Keskustan paikkamäärä putosi vaaleissa 1 paikalla eli 4 valtuutettuun.

Nimilistoja laaditaan jo

Nyt kun luottamuspaikoista on sovittu puolueiden kesken, on puolueilla edessään vielä henkilöpäätökset. Esimerkiksi SDP kokoontuu sunnuntaina päättämään kuka saa minkäkin paikan.

Nimet halutaan Seimelän mukaan päättää pikaisesti ennen lomakauden alkua.

– Jokainen saa rentoutua eikä tarvitse kesällä jännittää, mikä paikka menee kenellekin. Luulen, että aika moni puolue saa listansa valmiiksi, olen ymmärtänyt, että nimilistat ovat aika pitkällä.

SDP:llä on Seimelän arvion mukaan ainakin muutama sellainen luottamuspaikka, joihin olisi useampi kuin yksi tulija. Lopullisia esityksiä paikoista ei ole hänen mukaansa vielä tullut kaupungin neljältä demariyhdistykseltä.

– Ei ole mitään sellaista, että olisi riitaisuutta. Oletan, että menee suht joutuisasti, mutta jos on enemmän kuin yksi ehdokas jollekin paikalle, kunnallisjärjestön edustajistolla on mahdollisuus äänestää.

Rauman paikkajako

Kaupunginhallitus:SDP: kaupunginhallituksen puheenjohtaja + 3 paikkaaKOK: kaupunginhallituksen I varapj + 1 paikkaPS: kaupunginhallituksen II varapj +1 paikkaKESK: 1 paikka

Kaupunginvaltuusto:KOK: kaupunginvaltuuston pjSDP: kaupunginvaltuuston I varapjVAS: kaupunginvaltuuston II varapjVIHR: kaupunginvaltuuston III varapjValiokuntien pj:t:SDP: tekninen valiokunta ja sote-valiokuntaKOK: sivistysvaliokunta ja ympäristö- ja lupalautakuntaKESK: tarkastuslautakunta

Rauman uusi kaupunginvaltuusto asettaa toimielimet ja valitsee niihin jäsenet 9.8.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut