Kaksi viidestä joutunut vaaratilanteeseen liian liukkaiden kenkien takia

Liikenneturvan tuore tutkimus kertoo, että useampi jalankulkija voisi tarkkailla keliä. Kampanja muistuttaa oikeiden kenkien valinnan tärkeydestä.

Jopa 40 prosenttia suomalaisista on viimeisen vuoden aikana joutunut vaaratilanteeseen liikenteessä käveltyään keliin nähden liian liukkailla kengillä.

Liikenneturvan tuoreessa kyselyssä selvisi myös, että tapaturmaherkintä aikaa ovat useimmiten työmatkat.

- Jokainen meistä on ainakin hetken jalankulkija arkisilla matkoilla, vaikka sitten vain parkkipaikan ja työpaikan oven välisen taipaleen ajan. Kaatumiset eivät myöskään ole vain ikääntyneiden harmina vaan liukastumisvammoja sattuu eniten työikäisille.

- Ikääntyneillä kaatumisesta johtuvat vammat ovat yleensä vain vakavampia kuin nuoremmilla, toteaa Pysy pystyssä -kampanjan puheenjohtaja Kaarina Tamminiemi Liikenneturvan tiedotteessa.

Tamminiemi korostaa ennakoinnin tärkeyttä.

- Kävelijän oma ennakointi on tärkeä osa liukastumistapaturmien ehkäisyä. Liukkaus ei onnistu yllättämään, jos seuraa keliennusteita, tarkistaa jalankulkusään ennen lähtöä ja varautuu lähtiessään asianmukaisesti pitävin jalkinein tai liukuestein.

Kaarina Tamminiemi muistutaa myös, että työikäisten kaatumistapaturmista tulee helposti paljon kustannuksia niin työpaikalle kuin yhteiskunnallekin sairauspoissaolojen myötä fyysisen säryn ja mielipahan lisäksi.”

Suomalaisten vaaratilanteita liikenteessä selvitettiin joulukuussa 2018. Kyselytutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar TNS Oy. Yhteensä vastaajia oli 1009.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut