Kaksipyöräiset pitävät pintansa

Kaksipyöräharrastus on Suomessa voimissaan ja kasvussa, koska niin harrastaja- kuin välinemäärät kipuavat ylöspäin, kuvaa asiamies Hannu Kyyhkynen Teknisen kaupan ja palveluiden yhdistyksestä.

Viime vuonna moottoripyöräkorttien hankinnoissa nähtiin lähes 40 prosentin piikki.

– On mielenkiintoista nähdä, miten tilanne kehittyy tänä vuonna. Ajokorttilain muutos toi moottoripyörän ajo-oikeuden hankkimiseen osaltaan painetta, mutta en usko, että ihmiset suorittivat kortteja varastoon.

Viime vuonna Suomessa myytiin 5 000 moottoripyörää ja 13 000 mopoa, mutta molempien rekisteröinnit ovat vähentyneet. Mopojen rekisteröinti niiasi viime vuonna 25 prosenttia.

– Uskon, että tilanne tasaantuu kahden vuoden aikana. Mopokanta ja mopojen myynti on kuitenkin kasvussa. Viime aikoina on myyty käytettyjä kaksipyöräisiä aiempaa enemmän.

Taisteluun
vapaa-ajasta

Noin 50-vuotiaiden uusioinnostus moottoripyöriin näkyy yhä hyvin varustettujen matkapyörien myynnissä, joka vetää. Naisia ja tyttöjä kaksipyöräilyyn sen sijaan koukuttavat eniten kevyet kaksipyöräiset.

Tulevaisuudessa kuluttajia pitää kuitenkin entistä enemmän houkutella, uskoo moottoripyörämaahantuojia Suomessa edustavan yhdistyksen asiamies.

– Alalle tuo mielenkiintoisen haasteen se, miten ihmiset käyttävät vapaa-aikaansa.

Messut kiinnostavat, koska niissä näkee erilaisten menopelien ja varusteiden lisäksi tuttuja ja pääsee tunnelmoimaan, Kyyhkynen sanoo. Edellisviikonloppuiset MP-messut Helsingin messukeskuksessa vetivät yli 56 000 kävijää.

Kyyhkynen toteaa, että tapahtumasta jäi myönteinen maku, koska niin kävijä-, tarjous- kuin kaupantekomäärät kasvoivat viime vuodesta.

Matkapyörästä
Vespaan

Porissa viikonloppuna järjestetyt Länsi-Suomen MP-messut ovat Porin moottoripyöräkerhon yritys lämmittää pari vuosikymmentä vanhaa perinnettä. Vastaavia maakunnallisia näyttelyitä on 3–5 vuodessa.

Kävijöitä oli sunnuntai-iltapäivällä kertynyt noin 7 000, mihin järjestäjät olivat tyytyväisiä. Pyrkimys on, että jatkoa seuraa.

Järvenpääläinen Jorma Kettunen tutki ketjuvetoista Hondan matkapyörää, kun kotoa löytyy 10-vuotias kardaanivetoinen BMW:n matkapyörä.

– Messut ovat kevään merkkejä. Olemme löytäneet vain kaksi käytettyä Bemaria, kun sillä ei näköjään täällä ole omaa osastoa.

Perinteiseltä näyttävän Vespan vierellä tunnelmoi esimerkiksi porilainen Tarja Tiilimäki , jolla on pari vuotta ollut kesäkäytössä Soliferin musta retroskootteri.

– Tämä olisi aito Vespa ja väri on hieno. Toisaalta voisin vaihtaa isompaankin, hän puntaroi.

Moto-Rauma Oy näkyi Asema-aukiolla yli 70 kaksipyöräisen voimin ja varustepuolellakin kuhisi. Kuljetusrumbaa voi ynnäillä, kun korkeintaan seitsemän pyörää mahtuu yhteen kyytiin.

– Messut ovat olleet positiivinen yllätys. Järjestäjä otti riskin, joka kävijämäärien perusteella kannatti, sanoi yritystä pyörittävä Juha Lujala.