Kalankasvatusta halutaan lisätä avomerellä – uusi merialuesuunnitelma hahmottelee Raumanmerelle myös merituulivoimaa

– Meren käyttö lisääntyy ja tila paikoitellen loppuu. Pitää järjestellä, jotta esimerkiksi meriliikenne, tuulivoima ja ruuantuotanto onnistuvat kestävällä tavalla, sanoo Tiina Tihlman ympäristöministeriöstä.

| Päivitetty

Suomen ensimmäisen merialuesuunnitelman luonnos esiteltiin maanantaina. Luonnos on nähtävillä ja sitä saa kuka tahansa kommentoida. Lopullisen suunnitelman pitäisi valmistua ensi vuonna. Euroopan unionin direktiivi edellyttää tällaista kokonaissuunnitelmaa kaikilta jäsenmailta. Suomessa sitä on valmisteltu kolmisen vuotta.

– Meren käyttö lisääntyy ja tila paikoitellen loppuu. Pitää järjestellä, jotta esimerkiksi meriliikenne, tuulivoima ja ruuantuotanto onnistuvat kestävällä tavalla, sanoo Tiina Tihlman ympäristöministeriöstä.

Heti alkuun tärkeä pointti: suunnitelmasta ei valmiinakaan tule oikeusvaikutteista.

– Kyse on strategisesta kehittämisasiakirjasta, jota voidaan käyttää esimerkiksi kaavatyössä ja maakuntasuunnittelussa, kuvaa suunnittelujohtaja Heikki Saarento.

Hänen mukaansa suunnitelman suurin vaikuttavuus on siinä, että sidosryhmät saatiin laajasti ja syvällisesti keskustelemaan asiasta. Eri intressit kun lyövät toisiaan rajustikin korville.

– Yksi herkimmistä aiheista on vesiviljely. On koetettu löytää uusia alueita, joilla kalankasvatus olisi hallittavissa paremmin, sanoo Saarento.

Luonnoksessa vesiviljelyalueita esitetään muun muassa Uudenkaupungin, Pyhärannan, Rauman ja Eurajoen edustalta.Raumanmereltä on hahmoteltu paikkaa myös merituulivoimapuistolle.

Suunnitelmaa ovat laatineet kahdeksan maakuntaliittoa yhdessä viranomaisten ja sidosryhmien kanssa.Saaristomeren ja Selkämeren eteläosan suunnitelmassa korostuvat metalli- ja meriteollisuus, merituulivoima ja suuret satamat, sekä kalastus ja vesiviljely.

Tästä näkee miten Raumanmeren tulevaa käyttöä visioidaan:

www.merialuesuunnitelma.fi

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut