Kalastusorganisaatiot kantelivat oikeuskanslerille merimetsolupien käsittelystä

Pohjanmaan ja Turun seudun kalatalousalueet ja yhdistykset katsovat, että poikkeuslupien käsittely on venynyt kohtuuttomasti.

| Päivitetty

Merimetsoa koskevien poikkeuslupahakemusten käsittelyaika on kohtuuttoman pitkä, katsovat Pohjanmaan ja Turun seudun kalastusorganisaatiot. Ne ovat jättäneet asiasta kantelun oikeuskanslerille.

Kyse on merimetson rauhoitusmääräyksiä koskevista poikkeuksista. Lupia haetaan tyypillisesti lintujen häiritsemiseen, ampumiseen tai munien sterilointiin. Perusteena esitetään yleensä lintujen kalastukselle aiheuttamat haitat.

Päätöksenteko on keskitetty asiassa Varsinais-Suomen ely-keskukseen. Kantelijoiden mukaan hakemusten käsittely on venynyt 8-10 kuukauteen tai jopa pidemmäksi, mitä kantelussa pidetään kohtuuttomana.

- Varsinais-Suomen ELY-keskus antaa ymmärtää, että odotettavissa oleva käsittelyaika poikkeamiseen tarvittavien lupien osalta olisi noin kolme kuukautta, huomauttaa Pohjanmaan Kalastajaliiton asiamies Markus Norrback tiedotteessa.

Hänen mukaansa hidas lupakäsittely pahentaa merimetson aiheuttamia haittoja.

- Tanskassa samankaltaisten lupa-asioiden käsittely ja lupaharkinta kyetään tekemään alle viikossa. Ruotsissakin samankaltaisen asian käsittelyyn kuluu tyypillisesti vain parista viikosta kolmeen kuukauteen.

Satakunnan organisaatiot eivät mukana

OIkeuskanslerille tehtiin valitus yksittäisen poikkeusluvan käsittelyajasta vuonna 2017. Ratkaisussa tämän yksittäistapauksen käsittelyaikaa pidettiin kohtuuttomana, ja oikeuskansleri kehotti ympäristöministeriötä varmistamaan lupakäsittelyyn liittyvien henkilöresurssien riittävyys ely-keskusessa. 

- Tästä huolimatta, luvanhakijan näkökulmasta katsottuna, ei poikkeuslupakäsittely ole muuttunut tehokkaammaksi tai nopeutunut, Norrback toteaa.

Kantelun ovat allekirjoittaneet: Eteläisen Rannikko-Pohjanmaan kalatalousalue, Kristiinankaupungin -Isojoen kalatalousalue, Merenkurkun kalatalousalue, Paraisten-Nauvon kalatalousalue, Oravaisten kalastusseura, Intresseföreningen för en levande skärgård, Turunmaan kalastajaliitto, Pohjanmaan kalastajaliitto sekä Österbottens svenska producentförbund.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut