Kalenteri, korona ja sää helpottivat Rauman lämpötilannetta ainakin hetkeksi

Kaukolämpöä syntyy tässä säätilanteessa riittävästi öljyllä, mutta kulutusta rajoitetaan lakkojen aikana silti.

| Päivitetty

Leuto talvisää on ollut kaukolämpökriisin välttämisessä suuri apu. Ainakin toistaiseksi energiankulutuksen tavanomaista tiukempi rajoittaminen on rajattu kaupungintaloon ja muihin kaupungin suuriin kiinteistöihin. Niissäkin kyseessä on varotoimenpide.

UPM:n Rauman-tehtaaseen kohdistuvat lakot eivät toistaiseksi ole osuneet kaukolämmön kannalta pahimpaan mahdolliseen saumaan. Helpotusta ovat tuoneet kalenteri, säätila ja jopa koronaepidemia.

Rauman Biovoiman pääkattila on ollut vuodenvaihteesta saakka kylmänä, mutta lämpöä tuotetaan pienemmällä varakattilalla. Polttoaine on samalla vaihtunut puusta ja kierrätyspolttoaineista öljyyn.

– Kattilaa ajetaan toimihenkilövoimin, kertoo tehtaanjohtaja Jari Mäki-Petäys.

Käyttöä pystytään hänen mukaansa myös jatkamaan toistaiseksi.

Lämpöä riittää vielä

Biovoima tuottaa lämpöä sekä paperitehtaalle että kaukolämpöverkkoon.

Lakkojen alettua pakkaset ovat pysyneet pääosin muutamassa asteessa, ja maanantaina lämpötila nousi jo nollan tienoille. Siksi lämmöntarve on aivan toista luokkaa kuin se olisi esimerkiksi kymmenessä pakkasasteessa.

Kun tehdaskin on ajettu lakon vuoksi alas, riittää lämpöä tässä säätilanteessa hyvin kaupungin suuntaan.

– Öljykattilalla saadaan tällä hetkellä tuotettua kaukolämpöverkkoon käytännössä normaalitilanteeseen verrattava energiamäärä, Mäki-Petäys sanoo.

Niinpä Rauman Energian (REO) ei esimerkiksi maanantaina tarvinnut lainkaan ajaa omia, eri puolile kaupunkia sijoitettuja varavoimalaitoksiaan.

– Mutta esimerkiksi viikonloppuna tarvittiin myös omia laitoksia, kertoo REOn toimitusjohtaja Marko Haapala.

Tunti kerrallaan

Vaikka varsinaista lämpöpulaa ei juuri nyt olekaan, on kaukolämpöverkossa on aloitettu energiansäästö. Tämä johtuu muun muassa siitä, että lämmöntuotanto on tilapäiskäyttöön tarkoitettujen varavoimaloiden varassa.

Kuormituksen kasvaessa kasvavat myös teknisten haverien riski, ja lämmön riittävyys halutaan varmistaa leudollakin säällä.

– Toteutetut rajoitustoimet ovat varautumista, jotta varalaitoksia kuormitetaan mahdollisimman vähän, Haapala sanoo.

Motiivina ovat lisäksi eurot, sillä öljynpoltto on muun muassa päästöoikeuksien hinnan vuoksi tällä hetkellä erittäin kallista. Haapalan mukaan myös ympäristöhaitat halutaan minimoida.

Nanun koulu kylmänä

Koululaisten joululoma helpottaa energiansäästöä vielä tällä viikolla.

– Poikkeustilanteeseen on tietenkin vähän helpompi reagoida nyt, vahvistaa kaupungin LVI-yksikön päällikkö Toni Suursoho.

Koulurakennusten energiankulutusta on leikattu hillitsemällä ilmastointia, joka toimii nyt korkeintaan puoliteholla.

Peruskoulujen ja lukion ohella kaupunki on ulottanut toimenpiteet Samkin ja Winnovan rakennuksiin.

Purkulupaa odottava Nanun koulu on tarkoitus päästää kokonaan kylmäksi.

– Siellä on pidetty pientä lämpötilaa, jotta putkistot eivät pääsisi jäätymään. Putkistojen tyhjennys aloitetaan pikapuoliin ja tämän jälkeen voidaan rakennus laittaa kylmilleen, Suursoho selvittää.

Katulämmitystä leikattu

Kulttuuri- ja liikuntatilojen käytössä on puolestaan rajoituksia koronatilanteen vuoksi. Se on mahdollistanut muutoksia monissa isoissa kiinteistöissä.

Energiankulutusta on leikattu jäähallissa, talviharjoitteluhallissa, Uotilan palloiluhallissa, Otan monitoimisalissa sekä Posellissa. Listalla on myös Kuovin nuorisotalo.

Kaupungin oman organisaation tiloissa rajoitustoimenpiteet koskevat tällä hetkellä teknisen toimialan tiloja Isometsässä sekä kaupungintaloa.

Myös katujen sulanapitojärjestelmä Vanhassa Raumassa on säädetty minimienergiatilaan.

Ainakin toistaiseksi energiankulutuksen rajoittaminen koskee vain kaupungin tiloja. Tilanne kuitenkin elää säätilan ja voimaloiden toimintakyvyn mukana.

– Me seuraamme tilannetta täällä tietenkin tuntitasolla, Haapala sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut