Kalle Leppikorpi esittää Otanlahden täyttämistä – "Meillä on ruokoton rantapohjukka"

Rauma tarvitsee kaupunginhallituksen puheenjohtajan mukaan wau-kohteita, mutta yrittäjäriskillä.

Raumalla on kaupunginhallituksen puheenjohtajan Kalle Leppikorven (sd.) mielestä ihan hyvin pullat uunissa, koska tulevaisuuden kannalta tärkeitä päätöksiä on saatu tehtyä. Matkailullisia vetonauloja kuitenkin tarvitaan ja myös uudet suuret teollisuushankkeet kelpaisivat. Huolta aiheuttaa myös sote ja vallan keskittyminen Satakunnan aluehallitukselle.

Otanlahden pohjukan täyttö on tarjolla ratkaisuksi alueen tilanpuutteeseen sekä rannan kuntoon. Idean nostaa esiin Rauman kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorpi (sd.).

– En ole sitä itse keksinyt, mutta ideana se on sellainen, että se palvelisi sitä aluetta, Leppikorpi avaa.

Täyttämällä rantapohjukasta noin puolet rantaviiva siirtyisi merkittävästi merelle päin.

– Täytettävä alue on valtaosan kesäkaudesta hyvin epäsiisti, levää ja liejua täynnä. En tiedä jääkö kukaan sitä kaipaamaan.

Kesäsesonkina leirintä laajenee Otanlahden ranta-alueelle ja pysäköintialueelle. Täyttö toisi Leppikorven mukaan lisää paisuntatilaa matkailuvaunuille ja -autoille.

– Meillä on tilantarve ja meillä on ruokoton rantapohjukka. Samalla tehtäisiin asianmukainen uintipaikka ja tulisi lisää tilaa koko rantaan.

RMJ hyötyisi

Lisäksi täyttö palvelisi Raumanmeren juhannusta, jonka paikka Leppikorven mukaan on ehdottomasti rannassa. Itse tapahtumaa hän pitää Rauman suurimpana rekrytointitapahtumana.

– Meidän kesän suurimmalla tapahtumalla myydään sitä brändiä, mikä on meidän vahvuus. Ei muovimatolla kuulu juhannusta viettää.

Koko Fåfängan aluetta tulisi ottaa Leppikorven mukaan muutenkin aiempaa voimakkaammin suuren yleisön virkistyskäyttöön. Leppikorpi sanoo tarkoittavansa aluetta, joka alkaa Otanlahden pohjukasta ja ulottuu Löylymestarin saunalle.

Hän sanoo myös kannattavansa täysin Löylymestarin saunan uusia suunnitelmia, jossa rakennus olisi kaksikerroksinen ja neliöt kasvaisivat merkittävästi.

– Löylymestarin suunnitelmia kuuluu edesauttaa. Ei meidän ongelmamme ole mikään kurkihirren korkeus vaan se, että saadaan toiminnallisuutta rantaan ja sellaiset palvelut, mistä hyötyvät sekä paikalliset että merenkulkijat.

Ei Ti-Tin vetäjäksi

Matkailua ja virkistystä palvelevat avaukset liittyvät Rauman uusiin strategisiin tavoitteisiin. Tavoitteena on saada lisää valovoimaa ja niin sanottua wau-efektiä.

Yhtenä vetonaulana on esillä ollut lastenhahmo Ti-Ti Nallen uuden kodin perustaminen Raumalle.

Matkailun markkinoinnissa ja viestinnässä tulisi Leppikorven mukaan kyseeseen jonkinlainen yhtiömalli. Vastuiden ja tehtävien pitää hänen mielestään kuitenkin pysyä selkeästi jaoteltuina.

– Matkailukohde, johon liittyy liiketoimintaa, ei ole kaupungin perustehtävä vaan yrittäjän tehtävä. Rauman kaupungin tehtävänä ei ole ottaa matkailullista riskikohdetta itselleen vaan edesauttaa niitä olosuhteita, jolloin yrittäjällä on mahdollisimman hyvät asetelmat pyörittää sitä liiketoimintaa.

Hyvä tilanne

Alkanut vuosi starttaa Leppikorven mielestä hyvissä asetelmissa Rauman kannalta. Tärkeät päätökset, kuten lähivuosien suuri investointisuunnitelma sekä uusi päästrategia ovat tehtyinä. Vanhan Rauman asemakaavauudistus etenee ja saaristoon on luotu oma kehittämisohjelmansa, niin sanottu master plan.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden siirryttä hyvinvointialueelle jäävät Leppikorven mukaan Rauman vastuulle sen vahvuudet, kuten sivistys ja elinkeinoelämä. Myös päätöksenteon henki on hyvä.

– Eihän tämän ihanteellisemmassa asetelmassa voi lähteä tulevaan kauteen. Meillä on loistava kaupunginjohtaja, joka näkee kokonaisuuksia, jolla on hyvät verkostot ja joka on yhteistyökyvyltään erinomainen.

Teollisuus kelpaisi

Tärkeänä tulevaisuuden kannalta Leppikorpi pitää suurten elinkeinoelämän hankkeiden houkuttelemista kaupunkiin.

– Euroopassa on rahaa ja hankkeita vaikka kuinka paljon, ja siihen meidän pitäisi saada käsipareja, jotta päästään maailmalle kiertämään esimerkiksi messuja ja hakemaan mallia. Rannoille ja vapaille tonteille tarvitaan sellaista toiminnallistuutta mitä täällä ei ole aiemmin ollut. Esimerkiksi Rauman satama on tehnyt loistavia avauksia, että satama ei ole pelkkä logistinen keskus vaan teollisuusalue, jossa on laituri.

Leppikorven mukaan kaupunkikehitys nostettiin kaupungin organisaatiossa suoraan kaupunginjohtajan alaisuuteen, jotta se toimisi keskeisesti kaupunginjohtajan työparina.

– En pistä jouluvaloja ja teollisuutta vastakkain, vaan että sirkushuvin ohella pitää ratkaista isoja teollisuuden avauksia.

Ideologiat sikseen

Taloudessa Rauma joutuu tulevina vuosina priorisoimaan. Suuret investoinnit, kuten Karin kampus sekä Uotilan ja Nanujärvelän uudet koulut merkitsevät poistojen kasvua, mikä taas rasittaa aiempaa enemmän taloutta.

Aivan lähiaikoina kaupunginhallitus ratkaisee, miten Karin kampuksen tuleva ruokahuolto, puhtaanapito ja kiinteistönhuolto järjestetään. Leppikorpi peräänkuuluttaa poliitikkoja pohtimaan, mikä on Raumalle parhaaksi.

– Ideologinen ajattelu sen suhteen, mikä on oman tuotannon ja ostopalveluiden suhde, perustuu vanhoihin olettamuksiin eikä siinä ole huomioitu lainsäädännön muutoksia. Esimerkiksi kaupungintalon ruokalan toiminta on ulkoistettu, koska se ylittää lainsäädännön rajat. Tämä ei ole ideologinen juttu.

Maakuntataso huolena

Jos Rauman asiat eivät tuota Leppikorvelle suurta huolta, toisin on maakunnallisten asioiden laita.

Hän pitää Satakunnan hyvinvointialueen luottamushenkilöorganisaatiota ylisuurena. Silti käytännössä päätöksenteko ja vallankäyttö on keskitetty aluehallitukselle.

– Aluehallituksen pitää olla aika tarkkana, kun se koko maakunnan osalta pyörittää miljardin budjettia. Muuta ei voi tehdä kuin antaa hyviä evästyksiä.

Leppikorven mukaan onkin vahdinnan paikka, miten Rauma ja Rauman seutu tulee päätöksenteossa huomioiduksi ja miten esimerkiksi palvelut ja kiinteistöt kohdentuvat alueelle.

– Käytännössä ratkaisut tulevasta palveluverkosta täytyy tämän kauden aikana tehdä. Etelä-Satakunnan alueella täytyy tehdä yhteisesti voimakasta politiikkaa. Vanhoihin luottamuksiin ei voi tukeutua. Tässä tehdään sellaista jakoa, mitä ei ole rauhan aikana ennen tehty.

Sapiskat aloille

Paikallisesti Leppikorpi antaa vielä pientä sapiskaa toimialojen suuntaan. Hän toivoo parempaa talouskuria ja suurempaa kunnianhimoa. Toimintansa lopettaneen sote-valiokunnan suhteen hän sanoo suoraan, että ei ollut tyytyväinen sen harjoittamaan poliittiseen johtamiseen.

– Moni asia meni pitkäksi lastensuojelusta alkaen. Olen eri mieltä siitä, että mitä enemmän rahaa käytetään, sitä parempaa palvelua saadaan. En ole yhtään toivetta nähnyt, että haluttaisiin perhetyötä tai tukipalvelua lisää. En sano, että aika on helppo, mutta jotain pitää prosesseissa muuttaa, jos kallein palvelu on ainut mikä tepsii.

Valiokuntamallin ideana oli Leppikorven mukaan se, että päästäkseen päättämään, pitää olla myös poliittista kannatusta.

– Silti se valiokuntien tuoma malli ei lisännyt poliittisen ohjauksen vaikuttavuutta. Siinä mielessä on epäonnistuttu.

Eduskuntavaalit ovat edelleen haaveena, mutta nyt aika ei ollut otollinen

Kalle Leppikorpi ei ole ehdolla kevään eduskuntavaaleissa toisin kuin kaksissa edellisissä eduskuntavaaleissa. Miksi?

Leppikorpi aloittaa kertomalla olevansa tyytyväinen nykyiseen pestiinsä osa-aikaisena kaupunginhallituksen puheenjohtajana.

– Jos ajattelen nykyistä tehtävääni, eihän tämän parempaa asetelmaa voi olla. Puoliammattilaisena pystyy hallituksen puheenjohtajan tehtävää hoitamaan niin, että on myöskin omaa elämää. Asetelma on tällä hetkellä täydellinen.

Leppikorpi myöntää kuitenkin suoraan, että mahdollinen kansanedustajuus siintelee mielessä.

– On se toki minulle unelma, mutta nämä asiat täytyy pistää peräkkäin eikä päällekkäin. Ehkä on parempi, että hoitaa tämän pestin loppuun ja katsoo sitten uutta.

Hän huomauttaa lisäksi, että tilanne muuttui aika myöhään, kun raumalaiskansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) tuli valituksi Satakunnan maakuntajohtajaksi joulukuussa. Leppikorpi kokee, että eduskuntavaalikampanjaa ei tehdä kolmessa kuukaudessa.

– Ei harmita, olen tyytyväinen. Työskentely-ympäristö on sellainen, että ei se paljon unettomia öitä aiheuta.

Salosen poisjäänti vaaleista merkitsee murrosvaihetta pitkän jatkumon jälkeen.

– Ääniä on niin kova potti jaossa, että on mielenkiintoista nähdä miten ne jakautuvat. Kymmenen tuhannen äänen edustaja ei synny yhdessä yössä. Jos edustamani puolue saa täältä jonkun lävitse, menee pitkään ennen kuin hän ajaa itsensä poliittiseen eturiviin. Tässä saa olla tarkkana lähettävässä päässä, että miten saadaan viesti menemään Helsinkiin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut