Kampanja haastaa miehet lukemaan lapsille

Kampanja haastaa miehet toimimaan lukemisen puolesta päiväkotien, koulujen ja kirjastojen arjessa. Lukutuokioita kannustetaan järjestämään erityisesti Miesten viikolla 2.-8.11.

Kansainvälisissä oppimista ja asenteita mittaavassa PISA-tutkimuksessa Suomi on lukutaidon kärkeä maailmassa, mutta tyttöjen ja poikien väliset erot taidoissa ovat suuremmat kuin muualla: heikoista lukijoista kolme neljäsosaa Suomessa on poikia ja joka kahdeksas peruskoulunsa päättävä poika ei omaa riittävän hyvää lukutaitoa selvitäkseen jatko-opinnoista.

Innostava miehen malli on yksi tärkeimmistä keinoista, joilla varsinkin pojat saadaan kiinnostumaan kirjoista, muistuttaa Suomen Vanhempainliitto.

Käytännössä tärkeän työn voi tehdä helposti oman perheen tai lapsenlapsen päiväkoti- tai kouluryhmässä tai omassa lähikirjastossa. Ideana on lukea tai tarinoida lapsille hetkinen esimerkiksi aamupiirin tai aamunavaushetken yhteydessä, tai omien lasten kanssa kirjastoissa.

Luettavaksi voi valita vaikkapa mukavan tarinan tai tietotekstin, ja sopia opettajan tai ryhmänvetäjän kanssa sopivasta lukuajankohdasta.

Päiväkodit, koulut ja kirjastot voivat ilmoittautua mukaan kampanjaan verkossa. Osallistujien kesken arvotaan lastenkirjapalkintoja.