Kampus kerää yli tuhat kävijää ruuhkahuippuina – "Aina jaksan hämmästellä miksi joka paikkaan pitää Raumalla päästä ajamaan 10 metrin päähän"

Rauman sivistystoimialan toimialajohtaja Soile Strander löytää kaksi merkittävää tekijää siihen, paljonko parkkitilaa kampuksella on arki-iltaisin. "Miten kansalaisopiston käyttäjät saapuvat kampukselle ja onko Lukolla peli", Strander toteaa.

| Päivitetty

Karin kampuksen parkkipaikka tulee kampuksen takapihalle paloaseman kohdalle. Kulku kampuksen parkkihallin tapahtuu sekin Sahankadun puolelta. Uutta tulee myös olemaan Hankkarintien ramppi, jota pitkin etelästä tulijat pääsevät kääntymään Sahankadulle.

Karin kampus on alkanut rakennuksena jo hahmottua. Samalla ovat alkaneet hahmottua myös huolenaiheet. Riittääkö kampuksella pysäköintipaikkoja? Mistä alueelle kuljetaan omalla autolla?

Kampuksen huipputunneista on jo olemassa arvio. Se on tehty laskemalla yhteen paljonko ihmisiä käyttää kampukselle tulevia palveluita niiden nykyisissä toimipisteissä.

Ruuhkaisimpina aikoina kampuksen uumenissa on kerrallaan tuhat tai jopa yli tuhat ihmistä.

Hj. Nortamon koulun oppilaat muodostavat valtaosan tuhannen ihmisen kuormasta päivän kahtena huippujaksona. Nämä ajankohdat ovat kello 10–12 ja kello 12–14.

Esimerkiksi uimahallissa kävijämäärä on aamun ja päivän tunteina melko tasainen kasvaen kohti iltaa.

Kansalaisopisto vetää iltaisin

Koko päivän korkein kävijähuippu osuu kello 18–20 väliseen aikaan. Silloin kansalaisopisto tuo taloon suurimman joukon väkeä. Myös liikuntahallissa on silloin eniten käyttäjiä päivässä.

Rauman sivistystoimialan toimialajohtaja Soile Strander löytää kaksi merkittävää tekijää siihen, paljonko parkkitilaa kampuksella on arki-iltaisin.

– Miten kansalaisopiston käyttäjät saapuvat kampukselle ja onko Lukolla peli, Strander toteaa.

Stander tosin huomauttaa, että kampuksen ympäristössä noin 50–100 metrin säteellä on paljon muutakin pysäköintiä aina kirjastolta jäähallille.

Esimerkiksi nykyisen uimahallin parkkipaikka jää tyhjilleen siinä vaiheessa, kun kampuksen uusi uimahalli korvaa vanhan.

Lisäksi Strander vinkkaa, että kampus on saavutettavissa muillakin kulkuvälineillä kuin omalla autolla.

– Aina joskus jaksan hämmästellä sitä, miksi ihan joka paikkaan pitää Raumalla päästä ajamaan 10 metrin päähän, Strander toteaa.

Jalan pääsee lähimmäs ovea

Kaikki kampukselle suuntautuva liikenne ei myöskään vaadi pysäköintiä. Paljon tulee olemaan niin sanottua pudotusliikennettä, jossa pysähdytään vain lyhytaikaisesti jättämään esimerkiksi musiikkiopistoon menevä lapsi kyydistä.

– Toki kampus myös mahdollistaa sen, että jos tuot lapsen vaikka treeneihin niin itse voit mennä uimahalliin tai kansalaisopistoon siksi aikaa. Se nähdään vasta sitten kun kampus aukeaa, että miten ihmiset alkavat käyttäytyä, Strander sanoo.

Varmaa on jo nyt, että kampuksen kulkijoista lähimmäs pääovea pääsevät kävelijät ja pyöräilijät. Aittakarinkadun varteen pääoven tuntumaan ei tule ollenkaan pysäköintipaikkoja.

Myöskään Alfredinkadun puolelle ei tule parkkipaikkoja, koska kadun molemmin puolin tulee bussipysäkkejä koululaiskuljetuksia varten.

Uusi ramppi tuo oikoreitin

Omalla autolla tullessa kulku on Sahankadun puolelta ikään kuin kampuksen takapihalle eli paloasemaa vastapäätä. Siellä sijaitsevat sekä pysäköintipaikat että ajoreitti kampuksen alle parkkihalliin.

Uutta sen sijaan tulee olemaan uusi ajoyhteys Sahankadulle. Hankkarintielle rakennetaan ramppi, jota pitkin kampukselle pääsee ajamaan. Tosin kääntymisoikeus koskee vain etelästä eli jäähallin ja uimahallin suunnasta tulijoita.

Aiemmin paikalla on ollut ainoastaan pelastuslaitoksen hälytysreitti. Oikoreitille ei pääse muista suunnista kuin kääntymällä etelästä oikealle, koska paikka on niin ahdas, selittää kaupungin suunnittelupäällikkö Riikka Pajuoja.

– Ramppi on myös vähän jyrkkä, joten se palvelee vain etelästä tulevia, ei poistuvia eikä pohjoisesta tulevia.

Kampukseen liittyen suunnittelun alla on Pajuojan mukaan nyt myös kampuksen ja tulevan kauppakeskuksen tontin välinen kävely- ja pyöräily-yhteys. Aflredinkadun kirjaston puoleinen osuus on jo muutettu pyöräilykaduksi.

– Kovasti koitamme nostaa kävelyä ja pyöräilyä keskustassa, Pajuoja toteaa.

Karin kampus

Karin kampus on Karin kentälle rakennettava uusi vapaa-ajan, liikunnan ja koulutuksen keskus.

Kampukselle tulee uimahalli, liikuntahalli, Hj. Nortamon peruskoulu, musiikkiopisto, kansalaisopisto kuvataide- ja käsityökouluineen sekä nuorisotila.

Kampukselle tulee yhteensä 326 parkkipaikkaa.

Niistä 244 sijoittuu ulkopysäköintialueelle ja 82 pysäköintihalliin.

Ulkopaikoista 6 ja hallipaikoista 4 on varattu liikuntaesteisille.

Latauspistokkeella varustettuja paikkoja tulee ulos 6 ja sisälle halliin 4.

Tavoitteena on, että rakennus on kokoaisuudessaan vastaanotettu 30.9.2023 mennessä.

Kampuksen kustannusarvio on 75,4 miljoonaa euroa.

Ovet eivät aukea ennen 2023–2024 vuodenvaihdetta

Karin kampuksen kokonaisuus valmistuu näillä näkymin ensi vuoden syyskuun loppuun mennessä. Kyse on kaupungin ja urakoitsijan välisestä vastaanottoaikataulusta.

Ovet eivät kuitenkaan vielä silloin aukea yleisölle.

– Uskallan sanoa, että missään nimessä ei käyttö ala ennen vuodenvaihdetta 23–24, Rauman kaupungin rakennuttajapäällikkö Kimmo Salminen sanoo

Edessä on muun muassa koko talon varustaminen ja kalustaminen sekä uimahallin kohdalla koekäyttö. Pääosa kampuksen kalustehankinnoista on parhaillaan kilpailutuksessa.

Lisäksi kaupungilla on käytössä vähintään kolmen kuukauden minimiaika, joka käytetään uudisrakennuksen tuulettamiseen ennen käyttöönottoa.

– Tuoksut ovat aika voimakkaita kalusteissa ja pinnoissa, kun ne ovat uusia, Salminen toteaa.

Tästä syystä myös talon ilmanvaihto pidetään täysillä ensimmäisen vuoden ajan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut