Kanalin kimppuun käydään heti talven jälkeen - sedimentti on liian myrkyllistä läjitettäväksi Järviluodon altaaseen

Sedimentin kuivauspaikkaa kaavaillaan virastotalon vastarannalle. Kalleinta on pilaantuneen massan jälleenkäsittely, mutta senkään ei pitäisi nostaa kustannuksia miljoonaluokkaan.

| Päivitetty

Pehmeäpohjaisen, mataloituneen ja kasvittuneen Kanalin kunnostusta on odotettu pitkään. Nyt kaupunki lupailee, että työt voitaisiin aloittaa keväällä. KUVA: arkisto/Juha Sinisalo

Rauman mataloituneen ja umpeenkasvavan Kanalin pitkään odotettu kunnostus alkaa näillä näkymin ensi keväänä.

Ensimmäisessä vaiheessa keskitytään pohjan ruoppaukseen. Sitä koskevan suunnitelman on tarkoitus valmistua vielä tämän vuoden puolella.

Kaupunki toivoo myös saavansa vesi- ja ympäristöluvat ajoissa, jotta töihin päästään heti talven jälkeen.

– Tavoitteena on, että vuoden 2022 alkupuolella kilpailutetaan urakoitsijat, työt alkavat keväällä ja valmistuvat ennen taimenten nousua Raumanjokeen, sanoo Rauman kaupungin kunnallistekniikan johtaja Jaakko Aerila tiedotteessa.

"Ruoppaus ei ole kallista"

Suunnittelun eteneminen odottaa tällä hetkellä tuloksia uusimmista pohjasedimenttinäytteiden tutkimuksista. Ne koskevat muun muassa sedimentin koostuusta sekä kerrosten paksuutta eri kohdissa Kanalia.

Näytteiden tulokset saapuvat kaupungin tiedotteen mukaan lähiviikkoina.

Tiedon perusteella saadaan arvoitua tarkemmin sekä ruoppaustarvetta että kertyvän massan määrää. Se vaikuttaa myös töiden hintaan.

Aerilan mukaan suurin osa ruoppaushankkeen kustannuksista kertyy kuitenkin vasta pahasti pilaantuneen sedimentin jatkokäsittelystä.

–  Ruoppaus itsessään ei ole kallista, hän toteaa.

Jatkokäsittelypaikasta ei vielä tietoa

Aiempien tutkimusten mukaan pohja on laajalti pilaantunut muun muassa raskasmetalleilla.

Esimerkiksi kuparin pitoisuus ylittää niin sanotun kakkostason raja-arvon, jolloin läjitys mereen tai edes sellaisenaan maalle ei ole mahdollista. Lisäksi pohjaa ovat pilanneet muun muassa sinkki, kromi, PAH-yhdisteet, dioksiinit ja öljyjäämät (LS 20.7)

Pilaantuneisuden asteesta kertoo se, että aikeista ruoppausmassojen loppusijoittamisesta Raumalle on jouduttu luopumaan.

Aiemmin yhtenä vaihtoehtona oli massojen läjitys merenpohjan pilaantuneiden massojen tapaan Järviluodon altaaseen. Tämä ei Varsinais-Suomen ely-keskuksen mukaan ole mahdollista.

– Pilaantuneen maa-aineksen pitoisuudet ovat liian suuret, Aerila kertoo.

Ruoppausmassat joudutaankin kuljettamaan pilaantuneen maa-aineksen jälleenkäsittelyyn erikoistuneeseen laitokseen. Aerilan mukaan kohdetta ei vielä ole päätetty.

Kuivaus altaassa tai tuubeissa

Kanalin pilaantuntut pohjasedimentti on paitsi haitta-aineiden pilaamaa, myös hyvin pehmeää. Suuren vesipitoisuuden vuoksi se on kuivattava ennen jatkokäsittelyä.

Tätä on hahmoteltu tehtäväksi vastarannan tuntumaa Kanalin varressa. Kuivaamiseen rakennettaisiin joko tiivis allas tai sitten massat kuivattaisiin keinokuidusta kudotuissa niin sanotuissa geotuubeissa.

– Paikalle jätetään suojapuustoa näkemäesteeksi, Aerila sanoo.

Pian valmistuvat sedimenttianalyysit kertovat, voidaanko sedimenttiä kuivata geotuubeissa vai ei.

Tekniikan käyttöön vaikuttaa myös se, että sedimentti pumpataan tuubeihin suoraan putkea pitkin. Aerilan mukaan kovin pitkiä matkoja ei voida pumpata, joten kuivauspaikan tulee olla riittävän lähellä ruoppauksia.

Altaaseen ruoppausmassat voitaisiin kuljettaa myös proomuilla.

Todennäköisesti ei miljoonahanke

Aiemmin kaupunki on arvioinut, että ruoppausmassan jatkokäsittely maksaa vähimmilläänkin useita satoja tuhansia euroja.

Tarkka jälleenkäsiteltävän sedimentin määrä selviää vasta kuivauksen jälkeen. Siksi kustannusarvio tarkentuu vasta hankkeen aikana.

Aerilan mukaan miljoonaluokasta ei ole kyse.

– Suuruusluokka on alustavan mukainen. Puhutaan sadoista tuhansista.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut