Kananmunilla on nyt kysyntää – Munax nostaa tuottajahintojaan

Lähestyvä pääsiäinen on lisäksi kananmunan yksi suurimmista sesongeista. Kuvituskuva: Erol Ahmed

Koronapandemia on lisännyt kananmunien kulutusta ja rehun hintaa. Näin ollen Munax Oy on päättänyt nostaa kananmunan tuottajahintaa virikehäkki- ja lattiatuotannossa.

– Nyt koronan aikana haluamme nostaa esille niitä, jotka varmistat niin arjessa kuin poikkeustilanteessa kotimaisen ruuan saatavuuden. Koronan tuoma lisääntynyt kulutus mahdollistaa, että voimme nyt nostaa tuottajahintaa. Nostimme kananmunan tuottajahintaa virikehäkki- ja lattiatuotannossa. Toinen tärkeä syy on koronasta johtuva rehun hinnan nousu ja haluamme kompensoida siitä syntyviä kustannuksia tuottajillemme, kertoo Munax Oy:n toimitusjohtaja Janne Torikka.

Jotta eläimet saavat tasapainoisen ja hyvän rehun, lisätään rehuihin vitamiineja ja aminohappoja. Näiden hinta on noussut alkuvuodesta merkittävästi. Nousu on tuotekohtaisesti 30–70 prosenttia.

Lähestyvä pääsiäinen on lisäksi kananmunan yksi suurimmista sesongeista. Raaka-aine esiintyy pääsiäispöydissä niin lisukkeina, leivonnaisissa kuin koristeinakin.

Kananmunaa on riittänyt toistaiseksi hyvin ja näyttää, että pääsiäisenä osa tuotantomuodoista voi tilapäisesti loppua, mutta kananmunaa pitäisi riittää jokaiselle.