Kännykän voi valjastaa tiedottamaan tietöistä, kelistä, ruuhkista ja peltipoliiseista

Älypuhelinsovellus V-Traffic tarjoaa autoilijalle tietoa muun muassa Rauman keskustassa meneillään olevista tietöistä. Autoilijoille tarkoitettujen sovellusten välittämä tieto perustuu vielä toistaiseksi pääasiassa muiden sovelluksia hyödyntävien tienkäyttäjien raportointiin. Kuva: Sanna Salokanta

Navigaattoreiden ja reittiopastusten lisäksi älypuhelimen omistavalle autoilijalle on tarjolla monia matkantekoa helpottavia mobiilisovelluksia. Kännykän voi valjastaa tiedottamaan esimerkiksi tietöistä, kelistä, ruuhkista ja peltipoliiseista.

Tosin sovellusten välittämä tieto perustuu pääasiassa muiden sovelluksia hyödyntävien tienkäyttäjien aktiivisuuteen, joten autoilijan mobiilisovellukset toimivat juuri niin reaaliaikaisesti ja tehokkaasti kuin sen käyttäjätkin.

Autoliiton viestintäpäällikön Jukka Tolvasen mukaan juurikin se, että sovellukset perustuvat muiden sovellusta käyttävien aktiivisuuteen, tekee sovelluksista haavoittuvaisia.

– Sovelluksen tieto esimerkiksi tietyön aiheuttamasta pysähdyksestä välittyy autoilijalle yleensä vasta silloin, kun autoilija on jo juuttunut ruuhkaan. Ehkä kuitenkin ruuhkassa odottavaa autoilijaa lohduttaa esimerkiksi V-Trafficin sovellus, josta löytyy tieto siitä, miksi liikenne seisoo, missä kohtaa liikenteen tulppakohta sijaitsee ja mikä on arvioitu jonotusaika, Tolvanen toteaa.

Lehdessä listattuna autoilijoille hyödyllisiä sovelluksia.

JATKA JUTUN LUKEMISTA NÄKÖISLEHDEN PARISSA

Hanki itsellesi lukuoikeus tilaussivulta. Esimerkiksi 24 tunnin lukuoikeus maksaa vain kaksi euroa.

Mikäli olet jo Länsi-Suomen tilaaja, voit rekisteröityä digipalvelujen käyttäjäksi täällä.