Kännykkää käyttävät kuljettajat huolettavat tiellä liikkujia

Neljä kymmenestä Liikenneturvan kyselyyn vastanneesta autoilevasta kertoo pelkäävänsä liikenteessä kännykkää käyttäviä kuljettajia. Myös kävellessä kännykkään keskittyvät koetaan vaaratekijänä.

Liikenneturvan suunnittelija Petri Jääskeläisen mukaan tämä kertoo suomalaisten tiedostavan ajonaikaisen kännykänkäytön riskit.

- Liikenteessä tilanteet vaihtuvat nopeasti ja yllättäviä tilanteita tulee eteen. Jos mieli ja katse ovat poissa liikenteestä, ei niihin ennätä reagoimaan ajoissa ja korjausliikkeet tehdään usein väärään suuntaan ja myöhässä. Liikenteen turvallisuus ja sujuvuus perustuu ennalta-arvattavuuteen: kun toimitaan sääntöjen mukaan, voi luottaa toisten toimintaan liikenteessä. Kännykkään keskittyvä kuljettaja taas voi toimia arvaamattomasti. Onnettomuuksia edeltää usein äkillinen muutos liikennetilanteessa.

Liikenneturva kampanjoi vuodenvaihteessa, jotta kuljettajat keskittyisivät ajaessa tärkeimpään, eli ajotehtävään. Läsnäolo liikenteessä on Jääskeläisen mukaan tärkeää riippumatta siitä, miten ollaan liikkeellä: pyörällä, skootterilla, jalan vai autolla.