Kansainväliset vapaaehtoiset saapuvat kunnostamaan Kauppilan umpipihaa

Kauppilan umpipihan kunnostukseen antavat heinäkuussa oman panoksensa kansainväliset vapaaehtoiset.

Varsinais-Suomen maakuntamuseo ja Laitilan kaupunki järjestävät European Heritage Volunteers -verkoston kanssa heinäkuussa kansainvälisen rakennusperintöleirin Laitilan Kauppilan umpipiha -museoon.

Leirit on suunnattu pääasiassa nuorille aikuisille, jotka ovat kiinnostuneita eurooppalaisesta kulttuuriperinnöstä ja haluavat tehdä vapaaehtoistyötä sen eteen.

Kauppilan umpipiha on poikkeuksellisen hyvin säilynyt esimerkki vanhakantaisesta talonpoikaisesta rakennustavasta Lounais-Suomessa. Kauppila restauroitiin museokäyttöön 1970-luvulla.

Kauppilan umpipihan rakennuskanta on kuitenkin erittäin laajaa ja materiaaleiltaan sellaista, että vaatii jatkuvaa huolenpitoa.

Kansainvälisille talkoolaisille Kauppilan korjaaminen tarjoaa oppitunteja perinteiseen pohjoismaiseen rakennustapaan. Esimerkiksi hirsirakentaminen, riukuaitojen teko ja punamullan keittäminen ovat suurelle osalle tulijoita outoja asioita.

Laitilan kaupunki hoitaa talkoolaisten majoituksen ja muonituksen sekä työohjaajat, kun taas Varsinais-Suomen maakuntamuseo hoitaa kansainvälisen koordinoinnin. Leiri järjestetään 22.7.–2.8.

Yleisö pääsee tutustumaan leiriläisten aikaansaannoksiin leirin päätöspäivänä torstaina 1. elokuuta.