Kansanedustaja Kristiina Salonen vetoaa: kirjastojen toiminta pitää mahdollistaa tavalla tai toisella

Raumalaiskansanedustaja Kristiina Salonen on huomannut, miten monet ovat jääneet kaipaamaan kirjastopalveluita.

| Päivitetty

Hallitus kokoontui sunnuntaina neuvottelemaan Säätytalolle koronarajoituksista. Raumalaiskansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) vetoaa hallitukseen koronakriisin exit -suunnitelmaa tehtäessä, että kirjastojen toiminta mahdollistetaan tavalla tai toisella.

Kirjastot ovat olleet suljettuina koronakriisin takia maaliskuusta saakka. Salonen muistuttaa sunnuntaina julkaistussa tiedotteessa, miten monet ovat jääneet kaipaamaan kirjastopalveluita ja toivoneet kirjastojen aukeamista. Hän toteaa, että kirjastopalvelut ovat kuntien käytetyimpien palveluiden joukossa, joita käyttävät kaikki ikäryhmät.

- Monilla on ollut vaikeuksia löytää lapsille mielekästä ja monipuolista tekemistä nyt kun aikaa vietetään paljon sisätiloissa kotona. Myös ne ikäihmiset, jotka eivät pysty hyödyntämään sähköisiä etäpalveluita, ovat olleet tilanteesta harmissaan. Kun hallitus nyt pohtii mahdollisuuksia purkaa rajoitteita, tulisi ainakin kirjastojen etätoiminta mahdollistaa.

Salonen nostaa esimerkiksi mahdollisista palveluista noudettavat kirjastokassit, joiden hakemisessa ei syntyisi lähikontaktia. Kirjat voisi tilasta netistä tai puhelimitse ja noutaa lukupaketin hakupisteestä. Salosen mukaan kirjojen laina-aikaa voisi tarvittaessa pidentää, mikäli kirjojen desinfiointi lainaamisen jälkeen ei ole riittävä toimenpide pintojen puhdistamiseksi,

Hän tietää, että monissa kunnissa on ollut halu toteuttaa kyseistä toimintaa, mutta aluehallintavirastot ovat katsoneet, että tällainenkaan etätoiminta ei ole näissä oloissa mahdollista.

- Kirjastopalveluilla toteutetaan yhteiskunnassa erittäin tärkeää sivistystehtävää. Ne ovat myös lakisääteisiä kunnallisia peruspalveluita. Siksi on tärkeää, että myös näinä poikkeuksellisina aikoina pystymme varmistamaan palveluiden saatavuuden kaikille tasavertaisesti, Salonen sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut