Kansanedustaja Marttinen vaatii lakimuutosta pikkunorssin toiminnan käynnistämiseksi

Raumalaiskansanedustaja Matias Marttinen jätti opetusministerille kirjallisen kysymyksen harjoittelupäiväkodista. Kuva: arkisto / Pekka Lehmuskallio

Raumalainen kansanedustaja Matias Marttinen (kok.) on jättänyt kirjallisen kysymyksen opetusministerille, sillä hänen mukaansa laki on tällä hetkellä esteenä harjoittelupäiväkodin toiminnan käynnistämisessä.

Raumalle perustettava Suomen ensimmäinen harjoittelupäiväkoti, niin sanottu pikkunorssi, otetaan käyttöön tammikuussa 2021.

– Yliopistossa on pohdittu, miten varhaiskasvatus tulisi organisoida osaksi sen toimintaa. Tällä hetkellä lainsäädäntömme asettaa sille kohtuuttoman hallinnollisen taakan. Opetusministeriön on valmisteltava tarvittavat lainmuutokset pikkunorssien toimintaa varten, Marttinen sanoo.

Yliopisto ei voi tuottaa varhaiskasvatusta nykyisen lain mukaan itse, vaan sen täytyy perustaa toimintaan erillinen yhtiö. Vastaavalla tavalla toimivissa harjoittelukouluissa eli normaalikouluissa ei ole vaatimusta yhtiöittämisestä.

– Lakia tulee muuttaa siten, että yliopisto voi itse tuottaa päiväkotipalveluita osana omaa toimintaansa. Yliopiston tuottama varhaiskasvatus täydentää kunnallista palveluntarjontaa aivan kuten normaalikoulutkin tekevät perusopetuksen osalta. Varhaiskasvatuksen ja harjoittelutoiminnan kehittäminen eivät saa kaatua lainsäädännöstä johtuviin esteisiin, Marttinen sanoo.

Ministerin pitää vastata kirjalliseen kysymykseen 21 päivän kuluessa kysymyksen saapumisesta valtioneuvoston kansliaan. Asiasta vastaa opetusministeri Li Andersson (vas.).