Kansanedustaja Myllykoski: Tuntuu, ettei merimetson haitoista kärsiviä oteta tosissaan

Yksi Suomen suurimmista merimetsoyhdyskunnista on Rauman sataman ja telakan edustalla. Kuva: Pekka Lehmuskallio

Satakuntalainen kansanedustaja Jari Myllykoski (vas.) vaatii merimetsoa koskevan poikkeuslupajärjestelmän parantamista.

– Rannikkoseutujemme kalastajat ja muut pienyrittäjät, sekä paikalliset asukkaat ja mökkeilijät kärsivät kohtuuttomasti. Lähiluonto tuhoutuu, kalat katoavat ja mökin arvo laskee, sanoo Myllykoski.

Hän nostaa esimerkiksi raumalaisen ammattikalastajan, jonka saaliista merimetsot ovat vieneet 70 prosenttia. Myllykoski mainitsee myös, että Rauman sataman laajennus on ollut pitkään jäissä merimetson takia.

– Tuntuu siltä, ettei haitoista kärsiviä oteta tosissaan, vaikka jokainen voi käydä katsomassa ja haistamassa Saaristomeren ja Pohjanlahden pystyyn kuolleita luotoja tai yrittää narrata ahvenia merimetson kanssa kilpaa. Haittojen vähättely synnyttää katkeruutta ja vastakkainasettelua, kirjoittaa Myllykoski blogissaan.

Myllykosken mukaan ympäristöministeriön tulisi huomioida haitoista kärsivien kokemukset paremmin ja antaa lupaviranomaiselle rohkeampia ohjeistuksia merimetsokannan ennaltaehkäisevään säätelyyn.

– Tiukan lupakäytännön puolustajat menevät usein EU:n selän taakse. Kaikki kuitenkin tietävät, ettei EU edellytä näin tiukkaa käytäntöä. Sen tietävät varsinkin ruotsalaiset ja ahvenanmaalaiset, jotka myöntävät lupia solkenaan.

– Onhan tämä harmillista, että olemme asian itse sössineet, emmekä voi syyttää siitä EU:ta. Lohdullista kuitenkin on, että samasta syystä voimme korjata tämän itse.

_logo_meren_vuosi.svg