Kansanedustaja Salonen: Eropalveluita on parannettava Suomessa

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) nosti keskustelussa esille lakiuudistuksen tuomat parannukset lapselle, mutta myös perhepalveluiden puutteen erotilanteissa.

| Päivitetty

Eduskunta käsitteli torstaina lakiuudistusta lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta. Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.) nosti keskustelussa esille lakiuudistuksen tuomat parannukset lapselle, mutta myös perhepalveluiden puutteen erotilanteissa.

Lakimuutoksella on haluttu erityisesti korostaa molempien vanhempien merkitystä lapselle eron jälkeen ja velvoittaa vanhempia huolehtimaan lapsen edun toteutumisesta.

- Ero on aina kriisi niin aikuisille kuin lapsillekin. Vieraannuttaminen on merkki pahasti tulehtuneesta erotilanteesta, jossa suurin kärsijä on aina lapsi. Vanhemmuussuunnitelman avulla voidaan lisätä keskustelua ja sopimista lapsen huoltoon ja tapaamisiin liittyen, ja siten auttaa vanhempia näkemään lapsen etu ensisijaisena eron jälkeisestä elämästä päätettäessä. Valitettavasti Suomessa on yhä edelleen puutteita eropalveluissa, vaikka juuri niiden avulla voitaisiin välttyä monelta huoltoriidalta ja repivän rikkovilta eroilta, kansanedustaja Salonen sanoo.

Salosen mukaan lakimuutos ottaa aiempaa paremmin huomioon erilaiset perherakenteet ja tilanteet, jotka ovat olleet jo osana ihmisten arkea, mutta lainsäädännössä vielä tunnistamattomia. Esimerkiksi erilaiset sosiaalietuudet eivät tunnista vuoroasumista, sillä lapsi voi olla kirjoilla vain yhdessä paikassa.

Salonen näkee myös tärkeänä, että uudistuksen myötä sosiaali-, terveys- ja oikeusviranomaisia on koulutettava ymmärtämään erotilanteita ja niistä syntyviä konflikteja paremmin.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut