Kansanedustajat vaativat merimetso-ongelmaan järeämpiä toimia

Kansanedustaja Kristiina Salonen on esittänyt metsästyslain muuttamista.

Satakuntalaiset kansanedustajat Kristiina Salonen (sd.) ja Jari Myllykoski (vas.) vaativat merimetso-ongelmaan järeämpiä toimia.

Rauman merimetsotilanteen ongelmallisuudesta on puhuttu jo kauan, mutta valtakunnalliset toimet merimetsojen aiheuttamien haittojen torjumiselle vielä puuttuvat.

Salonen ja Myllykoski ovat huolissaan myös merimetsojen aiheuttamista haitoista niin elinkeinoelämälle kuin myös Selkämeren kansallispuiston luonnon moninaisuudelle.

– Suuret merimetsokannat ja lintujen ulosteet vaurioittavat saaristoa tappamalla kasveja lintujen pesimäluodoilla. Kuntatasolla kasvu on ollut voimakkainta juuri Raumalla. Raumalla onkin ryhdyttävä ennakoiviin toimiin lintukannan kasvun hillitsemiseksi, toteaa Salonen.

Niissä tapauksissa, joissa merimetso aiheuttaa merkittäviä haittoja, voi ELY-keskukselta saada luvan lintujen karkottamiseksi.  poikkeuslupajärjestelmä ei kuitenkaan toimi tällä hetkellä niin kuin sen pitäisi.

– Suomessa lupia myönnetään selvästi tiukemmin ehdoin, kuin EU edellyttää. Viranomaisten tulkinnat eroavat merkittävästi esimerkiksi Tanskan tai Ruotsin viranomaisten tulkinnoista merimetsojen poikkeuslupien kohdalla.

Myllykoski vaatii luonnonsuojelulain täsmentämistä ongelman ratkaisemiseksi. Kansanedustaja Salonen on puolestaan esittänyt yhtenä vaihtoehtona metsästyslain muuttamista.

– Merimetsokannan kehitys on ollut todella huolestuttavaa ja ongelmalle olisi syytä saada mahdollisimman pian valtakunnallinen selvyys ja ratkaisu, toteavat Myllykoski ja Salonen kannanotossaan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut