Kappelinsalmeen ideoitiin venevuokrausta ja kalastusta

Värikkäät rakennuspalikat, tussit ja paperit olivat kovassa käytössä, kun nuoret kaupunkisuunnittelijat ideoivat kansainvälisessä kesäkoulussa Rauman Kappelinsalmen alueelle kehityssuunnitelmia. Aalto-yliopiston Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskus YTK:n järjestämä Urban Planning and Design Summer School 2014 vierailee nyt kolmatta kertaa Raumalla. Kaikkiaan yhdeksäntoista opiskelijaa seitsemästätoista maasta piti tehtävää varsin haastavana.

– Kappelinsalmen alue ei vaikuta kovin isolta, mutta ei ole niin pienikään, etteikö sinne saisi monia ideoita kehitettyä, saksalainen Clemens Rode pohtii.

– Kanavasta voisi tehdä leveämmän, alueelle tuotaisiin vuokraveneitä joilla pääsisi kulkemaan kaupungin kanaaleihin, ehdottaa albanialainen Iva Tavanxhiu.

Rauman kaupungin kaavoitusarkkitehti Henri Raition mukaan kesäkoulun tapaisista suunnitteluideoinneista voi saada jotain yksittäisiä ajatuksia, mutta mitään valmista ja konkreettista kokonaisuutta on turha odottaa.

– Haluamme oikeastaan tältä kaikkia villejä ideoita, joista voi aina poimia jotain.

– Kaupunkisuunnittelu on niin pitkä prosessi, että nyt syntyvät ideat voivat nousta ajankohtaiseksi esimerkiksi viiden vuoden päästä.

Nuorten arkkitehtien näkemykset otetaan kesäkoulussa kuitenkin vakavissaan. Kurssin tuloksista järjestetään näyttely ja tuloksia julkaistaan myös Aalto-yliopiston Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskus YTK:n kirjasarjassa.

– Tarkoitus on tänäkin vuonna asettaa näitä töitä näkyville ja esitellä niitä myös kaupungin päättäjille, Raitio lupaa.