OKL120: Kapteenioppilaat saivat parhaat asunnot

Pekka Laulajainen (RS 1952-56) muistelee opintojensa alkua Raumalla:

Saavuin elokuun puolivälissä vuonna 1952 Raumalle yli sadan muun keskikoulun käyneen todistuksen perusteella seminaarin pääsykokeisiin valitun hakijan kanssa. Kaksipäiväisissä pääsykokeissa oli tehtäviä kaikista keskikoulun oppiaineista, myös taitoaineista – vieras kielikin, saksa, ensi kertaa.

Toisen päivän iltana ilmoitettiin 36:n seminaariin hyväksytyn hakijan nimet ja opiskelu alkoi heti seuraavana päivänä, 20. elokuuta. Jotkut olivat osanneet varata etukäteen majapaikan kaupungilta varmuuden vuoksi, mutta minulla ei sellaista ollut tiedossa. Niinpä oli lähdettävä kiertämään Rauman katuja.

Kävelimme yhdessä Hilskan Kaarlon kanssa Vanhan Rauman katuja ristiin rastiin kysellen taloista, olisiko antaa huonetta vuokralle. Eteläpitkäkadulla tärppäsi. Vanha mummo tarjosi vuokralle takkauunilla lämmitettävää tupaansa; hän itse asusteli peräkamarissa. Mukavuuksia ei ollut. Käymälä sijaitsi pihan perällä ja tuvassa oli peseytymistä varten pesukomootti posliinivadin ja vesikannun kera. Huoneen hintaan sisältyi aamutee.

Raumalaisilla opiskelija-asuntomarkkinoilla oli syksyisin tiukka nokkimisjärjestys. Jos saatavilla oli Merikoulun kapteeniluokan oppilas, otettiin hänet aina ensimmäisenä.

Kun kapteeniluokan oppilaat olivat löytäneet majapaikan, otettiin seminaarilainen. Jusseja pidettiin yleisesti siistinä ja siivona porukkana, mutta Rauman kaltaisessa satamakaupungissa ei tulevien kapteenien kanssa sentään voinut suosiosta kilpailla.

Mahtoikohan tämä sama arvojärjestys päteä myös tanssilavoilla?

Teksti dosentti Lauri Kemppinen ja Pekka Laulajainen, kuva Ilkka Kurikka. Jussit 1957-1961, ”Nasta –kurssin” -kuvasarja (2007).

Rauman opettajankoulutuksen 120-juhlavuoden kunniaksi julkaisemme kerran viikossa vanhan valokuvan ja siihen liittyvän tarinan.