Käräjäoikeusverkosto harvenee, Rauman kanslia suljetaan

Satakunnan käräjäoikeuden Rauman kanslia suljetaan. Tässä vaiheessa päätös ei kuitenkaan merkitse istuntopaikan sulkemista.

Oikeusministeriön virkamiestyöryhmä esittää käräjäoikeusverkoston huomattavaa harventamista ja hallinnon vähentämistä. Työryhmä on laatinut kaksi mallia, joiden mukaan 27 käräjäoikeuden verkosto supistuisi 17 tai 14 käräjäoikeuden järjestelmään. Esityksen mukaan Satakunnan käräjäoikeus keskitettäisiin Poriin.

Käräjäoikeus tai kanslia lakkaisi yhteensä 12 paikkakunnalta. Näistä kolme olisi sellaisia, joilla on käräjäoikeuden hallinnollinen kanslia. Niitä ovat (Järvenpää, Porvoo ja Raasepori).

Muista kanslioista lakkaisivat ne viisi, jotka vuoden 2010 uudistuksessa säilytettiin (Iisalmi, Kotka, Lohja, Raahe ja Sodankylä), ja ne neljä, joille uudistuksessa jäi toimintaa siirtymäkaudeksi (Imatra, Kuusamo, Savonlinna ja Varkaus). 

Jo tällä hetkellä toteutusvaiheessa olevien suunnitelmien mukaisesti lakkautettaisiin Rauman lisäksi Forssan ja Salon kansliat sekä Ylitornion ja Äänekosken istuntopaikat. Heinolan kanslia on lakannut 1.3.2015 lukien.