Kari Kosken muotokuva paljastettiin – kaunis puhe liikutti

Valokuva oli kaupunginjohtaja Kosken oma toive.

| Päivitetty

Eläkkeelle jäävän Rauman kaupunginjohtajan Kari Kosken muotokuva paljastettiin maanantai-iltana juhlallisin menoin Rauman kaupungintalolla. Poikkeuksellista oli, että tällä kertaa kyse ei ollut perinteisestä maalauksesta vaan Juha Törmälän valokuvamuotokuvasta.

Paljastusseremoniaa seurasivat valtuustosalissa kaupunginjohtaja Koski, rouva Merja Koski sekä kaupunginhallitus, kaupunginvaltuuston puheenjohtajat sekä kaupungin johtoryhmä.

Tilaisuuden aluksi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Hanna Marva (kok.) nosti kiitospuheessaan esiin Kosken Rauman eteen tekemän mittavan ja arvostettavan työn.

Koko kaupungin dynamo

Kari Koski aloitti Rauman kaupunginjohtajana vuoden 2012 syyskuussa.

– Lunastit ja ylitit odotuksemme. Siitä lämmin ja arvostava kiitoksemme sinulle. Valintasi myötä Rauma siirtyi aktiivisen elinkeinopolitiikan aikaan. Ohjenuoranasi on ollut ajatus siitä, että kun seudun yrityksillä menee hyvin, niin kaupungilla ja kaupunkilaisillakin menee hyvin.

Kosken merkittävimmiksi aikaansaannoksiksi Marva listasi puheessaan vanhan telakka-alueen ostamisen kaupungille sekä alueen teollisuuspuiston ideoinnin ja liikkeelle laittamisen. Marva muistutti puheessaan myös, että Lakarin teollisuusalueen rakentaminen ja siihen liittyneet massiiviset liikennehankkeet ovat Kari Kosken käsialaa.

– Olet ollut kaupungin dynamo, ideasampo ja monessa mukana ollut puuhamies. Sinulle on ollut luontaista ja tyypillistä tehdä ja toimia. Siinä olet omimmillasi.

Juhlapuhe liikutti

Päivän päähenkilö Kari Koski käytti lyhyen kiitospuheenvuoron pyörätuolissa istuen.

– Olen liikuttunut, kuten äänestä kuulee. Valokuva on juuri sellainen, mikä sopii meikäläiselle ja puhetta oli komea kuunnella, kiitteli Koski.

Koski kertoi paikallaolijoille sairastelleensa viime aikoina melkoisesti.

– Alun perin oli vain kaupunginjohtajan ammattitauti eli verenpainetauti, mutta sen jälkeen on kaikki mahdollinen tullut viimeisen puolen vuoden aikana verenmyrkytyksestä lähtien. Sairaalareissuja on ollut melko paljon ja sairastelu on vienyt voimat. Pikkuhiljaa tästä toivutaan, mutta kestää kuin nälkävuosi, Koski kertoi.

Hymy on silmissä

Rouva Merja Koski kertoi seuranneensa taiteilija Törmälän työtä suurella mielenkiinnolla. Merja Koski kertoi erityisesti ihailleensa taiteilijan taitoa ohjata kohdettaan ja vangita oleellinen.

– Silmät hymyilevät, vaikka hän istuu siinä muuten jykevän ja vakavan oloisena, Merja Koski luonnehti.

Juha Törmälä puolestaan kiitteli toimeksiantoa merkitykselliseksi ja kertoi kuvausten menneen hyvin.

– Oli hienoa tutustua Kariin, kuvaukset menivät hyvin ja hän teki kuvan ottamisen helpoksi, Törmälä totesi.

Herätti keskustelua

Arvoltaan 14 000 euron valokuvateoksen tilaamisesta käytiin Raumalla vilkasta keskustelua jo, kun hankintapäätöstä tehtiin. Hanna Marva muistutti puheessaan, että yksi taiteen tavoitteista onkin herättää keskustelua ja saada aikaan tunnereaktioita.

– Niin on tapahtunut tämänkin muotokuvan kanssa. Ja keskustelu on alkanut jo paljon ennen tätä hetkeä, ennen teoksen paljastamista. Teos on siis saavuttanut osan tavoitteistaan jo silloin, kun siitä on vasta tehty päätös ja itse teosta ei ole vielä ollut olemassakaan.

Eläkepäivät alkavat

Kari Koski toimi Rauman kaupunginjohtajana 1.9.2012.–30.6.2020.

Raumalla on perinteisesti teetetty kaupunginjohtajista muotokuvat.

Kosken muotokuva on ensimmäinen valokuvana toteutettu teos.

Oli Kosken oma toive, että hänestä teetetään valokuva maalauksen sijaan.

Muotokuva ripustetaan kaupungintalolla kokoushuone Alfonsin seinälle entisen kaupunginjohtaja Arno Miettisen kuvan viereen.

Muotokuvan on toteuttanut taiteilija, valokuvaaja Juha Törmälä.

Hän on opiskellut valokuvaajaksi Taideteollisessa korkeakoulussa ja tehnyt töitä alalla yli 25 vuotta.

Hänen tunnetuimpia töitään ovat Image-lehteen sekä Helsingin Sanomien Kuukausiliitteeseen tehdyt muotokuvat.

Törmälän tyylille ovat ominaisia ajattomat muotokuvat, joissa henkilö esiintyy voimakkaasti ja elegantisti.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut