Karin kampuksen siivoamisesta tuli kiistakapula – rannalle jäänyt raumalaisyhtiö valitti oikeuteen

Paikallinen tekijä tarjosi yli 2 miljoonaa euroa kilpailijaa enemmän. Valituksen mukaan syynä oli tulkinnanvarainen tarjouspyyntö.

| Päivitetty

Rauman uusi koulutuksen ja vapaa-ajan keskus Karin kampus avaa ovensa ensi vuoden elokuussa. Tilojen siivouspalveluista on syntynyt kiistaa, joka ratkotaan markkinaoikeudessa.

Raumalainen RTK-Palvelu Oy on valittanut markkinaoikeuteen Karin kampuksen tukipalveluiden hankinnasta. Yhtiö jäi kampuksen siivous- ja ateriapalveluita koskevassa tarjouskilpailussa kakkoseksi.

Rauman kaupunki haki tarjouskilpailulla yritystä, joka vastaa kampuksen kouluruuista, puhtaanapidosta, kahvilasta, lipunmyynnistä sekä tapahtumien tarjoiluista.

Tarjoajia oli vain kaksi. Valituksi tuli marraskuussa ISS Palvelut Oy, jonka tarjous oli RTK-Palvelun tarjousta huomattavasti halvempi.

RTK-Palvelu vaatii markkinaoikeudelta, että Rauman kaupunginhallituksen tekemä hankinta keskeytetään ja että hankintapäätös poistetaan, peruutetaan tai kumotaan sekä asia käsitellään ja ratkaistaan uudelleen.

Saattoi tulkita eri tavalla

RTK:n perusteluina on, että kaupungin tarjouspyyntö on ollut tulkinnanvarainen puhtauspalveluiden osalta. Lisäksi RTK huomauttaa, että toisen tarjoajan antama tarjous on poikkeuksellinen alhainen.

ISS Palvelut Oy:n tarjoama kokonaishinta neljän vuoden kampussopimuksesta oli 6,8 miljoonaa euroa. RTK-Palvelu Oy:n tarjoama hinta oli 9,2 miljoonaa euroa.

Raumalaisyhtiö tuo valituksessaan esiin, että annetut tarjoukset eivät ole olleet yhteismitallisia, koska tulkinnanvaraisuuden vuoksi tarjoukset on saatettu tehdä eri lähtökohdista.

Esimerkiksi on poimittu WC-tilojen tarkistussiivouskertojen määrä, jota ei ollut määritetty tarjouspyynnössä. Tarjoajia oli pyydetty antamaan ainoastaan kokonaishinta ilman määrittelyä siitä, mistä kokonaishinta muodostuu.

Hintaero oli suuri

Rauman kaupunki oli ilmoittanut tarjouspyynnössä, että sen mielestä kampuksen puhtauspalveluiden ennakoitu arvo neljälle vuodelle on 2,72 miljoonaa euroa.

ISS:n tarjous puhtauspalveluista oli 1,97 miljoonaa euroa, mikä alitti 750 000 eurolla ennakoidun arvon.

RTK:n tarjous puolestaan oli 4,2 miljoonaa euroa, mikä ylitti lähes 1,5 miljoonalla eurolla ennakoidun arvon.

Hintaeroa kahden tarjoajan välille kertyi puhtauspalveluissa 2,23 miljoonaa euroa.

Lisäyksiä tuli kesken

RTK-Palvelu toteaa valituksessaan, että suurten erojen takia kaupungin hankintayksikön olisi tullut varmistaa, että osapuolilla on palvelun sisällöstä ja vaativuudesta yhdenmukainen käsitys.

Samaa todetaan lasketuista tuntimääristä, jotta "olisi voitu varmistaa, että työlle lasketut ajat ja tuntihinnat ovat realistiset".

Valituksessa todetaan myös, että kilpailutusvaiheessa kaupunki teki vielä palvelunsisältöön lisäyksiä ja tarkennuksia, jotka lisäsivät merkittävästi tarvittavaa työaikaa.

– Päättelemme, ettei hankintayksikön alkuperäiseen arvioon hankinnan arvoa laskettaessa ole huomioitu näitä kaikkia. Näistä esimerkkeinä tarkistussiivousten määrä, yläpölyt, lasikaiteet ja pinta-asennetut sälekaihtimet, valituksessa todetaan.

Aterioissa meni yksiin

RTK-Palvelun mukaan kaupunki ei muuttanut puhtauspalveluiden ennakoitua arvoa senkään jälkeen, kun se lisäsi ja tarkensi tarjouspyyntöään lokakuussa tapahtuneessa kohdetutustumisessa.

– Tämä seikka osaltaan osoittaa, että tarjouskilpailun voittanut tarjous on poikkeuksellisen alhainen.

Kampuksen ateriapalveluista tarjoajat jättivät lähes tismalleen samansuuruiset tarjoukset. Eroa kertyi ainoastaan 655 euroa 40 senttiä RTK:n tarjouksen ollessa hitusen edullisempi.

Valittajan mukaan myös tämä tasatulos osaltaan osoittaa puhtauspalveluiden tarjouspyynnön tulkinnanvaraisuuden ja toisen tarjoajan hinnan poikkeuksellisen alhaisuuden.

Kampuksen kilpailutus

Rauman kaupungin arvio:

Ateriapalvelut neljäksi vuodeksi 3,56 miljoonaa euroa

Puhtauspalvelut neljäksi vuodeksi 2,72 miljoonaa euroa.

Ateria- ja puhtauspalvelut yhteensä 6,28 miljoonaa euroa.

Koko hankinta neljäksi vuodeksi 6,5 miljoonaa euroa.

Kahvila-, lipunmyynti- ja tapahtumatarjoilupalvelut muodostavat loppuosan.

ISS-Palvelut Oy:n tarjous:

Ateriapalvelut 4,57 miljoonaa euroa.

Puhtauspalvelut 1,974 miljoonaa euroa.

Ateria- ja puhtauspalvelut yhteensä 6,55 miljoonaa euroa.

Kokonaistarjoushinta 6,78 miljoonaa euroa.

Kahvila-, lipunmyynti- ja tapahtumatarjoilupalvelut muodostavat loppuosan.

RTK-Palvelu Oy:n tarjous:

Ateriapalvelut 4,57 miljoonaa euroa.

Puhtauspalvelut 4,2 miljoonaa euroa.

Ateria- ja puhtauspalvelut yhteensä 8,77 miljoonaa euroa.

Kokonaistarjoushinta 9,2 miljoonaa euroa.

Kahvila-, lipunmyynti- ja tapahtumatarjoilupalvelut muodostavat loppuosan.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut