Karpalo on kypsää poimittavaksi

Soilla ja nevoilla koko maassa kasvava karpalo on kypsynyt poimintakypsäksi. Karpaloita kasvaa kahta eri lajia, isokarpaloa ja pikkukarpaloa. Näistä isokarpalo on satoisampi.

Pääosa karpalon 20-25 miljoonan kilon vuosisadosta jää keräämättä, ja poimijoita karpalometsiin toivotaan. Tällä hetkellä yritykset ovat karpalon osalta kotimaisten poimijoiden varassa, kerrotaan Arktisista Aromeista.

Kotimaista karpaloa poimitaan lähinnä kotitalouksiin, torikauppaan ja pienille kotimaisista marjoista tuotteita tekeville yrityksille, joilla on tänä syksynä ollut vaikeuksia saada suomalaista karpaloa.

Yritykset myyvät tuoreita karpaloita toreilla tai valmistavat niistä esimerkiksi kuivattuja marjatuotteita, jauheita, mehuja, hilloja, hyytelöitä, likööreitä, kosmetiikkatuotteita ja makeisia.