Karu ennuste julki Rauman ensi vuodesta – "Tällaista lukua ei yhdessä vuodessa kateta"

Tulossa on laihdutuskuuri, kun talousohjelma valmistuu ensi vuonna. Palveluverkko on yksi katseiden kohteista.

| Päivitetty

Rauman talousjohtaja Henri Seppäsen mukaan Rauma tekee uuden talousohjelman valmiiksi ensi vuonna.

Rauman talouteen tulee syvä lommo ensi vuonna, jos tämän hetken ennusteet toteutuvat. Tuoreimpien tietojen mukaan vuoden 2024 talous painuisi pakkaselle -12,8 miljoonaa euroa.

– On päivänselvää, että tällaista lukua ei yhdessä vuodessa kateta. Se vaatisi erittäinkin rajuja toimenpiteitä, Rauman talousjohtaja Henri Seppänen sanoi kaupunginvaltuuston kokouksessa maanantai-iltana.

Alijäämäennusteen syynä ovat Rauman 10,2 miljoonalla eurolla ensi vuonna vähenevät valtionosuudet. Tällä valtio yrittää paikata sosiaali- ja terveydenhuollon menojen kasvua.

Seppäsen mukaan Rauma on sijalla 23 eniten valtionosuuksia menettävien kuntien listalla.

Palveluverkko esiin

Rauma työstää uuden talousohjelmansa valmiiksi ensi vuoden aikana.

Todennäköisinä toimenpiteinä Seppänen nosti esiin kaupungin palveluverkkoon liittyvät asiat, eläköitymisten hyödyntämisen sekä kiinteistöverotuksesta mahdollisesti löytyvien aukkojen paikkaamisen.

–  Toki kysymysmerkkinä ovat investoinnit ja niiden priorisoinnit eli mitä tehdään ja mitä ehkä siirretään eteenpäin, Seppänen totesi.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kalle Leppikorven (sd.) mielestä palveluverkkoa täytyy alkaa karsimaan varsinkin kaupungin ikärakenne huomioon ottaen.

– Ei sellaista pikkunäppärää vaan selkeitä ratkaisuja, jotta kukkaro kestää seuraavat kymmenen vuotta. Jos Rauma haluaa olla vahva talouskaupunki, täytyy tehdä selviä arvovalintoja, että mistä luovumme ja mitä teemme toisin.

Lähtötilanne hyvä

Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Otso Huuska (kok.) puolestaan muistutti, ettei paniikkiin ole aihetta merkittävästä miinuksesta huolimatta.

– Lähtötilanne on se, että kaupungin talous on kunnossa ja on tehty viime vuosina voitollisia tuloksia, joten siksi meillä on aikaa katsoa hallitusti, miten hoidamme tämän tilanteen. Miinus on syytä ottaa tosissaan ja keskittyä jo tässä budjettivalmistelussa siihen, miten lähdemme sitä kiinni kuromaan.

Taloussulkeisten ohelle kaupunginvaltuustolla oli vain vähän asioita päätettävänään.

Hyväksytyksi tuli Kiikolan huoltoaseman uusi maanvuokrasopimus, jossa uusi vuokra-aika ulottuu vuoden 2065 loppuun aiemman vuoden 2025 lopun sijasta.

Nykyinen vuosittainen maanvuokra 2 923 euroa nousee 6 733 euroon vuodessa. Vuokra-aikaa jatkettiin mahdollisen omistajanvaihdoksen vuoksi.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut