Kasitieverkosto: Väyläviraston investointiohjelmasta puuttuu vt 8:n kehittämiskohteita

Kuva on Laitilasta valtatie 8:n ja kantatie 43:n valoristeyksestä. Arkistokuva: Juha Sinisalo

Varsinais-Suomen liiton tiedotteen mukaan kasitieverkosto haluaa nostaa esiin, että valtakunnallista Liikenne 12 -suunnitelmaa toimeenpanevasta Väyläviraston investointiohjelmasta puuttuu välttämättömiä kasitien kehittämiskohteita.

– Varsinais-Suomessa hyvä esimerkki on Laitilan kiertoeritasoliittymä, jonka tulisi olla mukana valtion 8-vuotisen ohjelman alkupäässä. Maailmanpolitiikan muuttuessa ja länsiyhteyksien merkityksen kasvaessa investointinäkymän puuttuminen on ongelma, Varsinais-Suomen liiton edunvalvontajohtaja Janne Virtanen sanoo.

Kasitieverkosto aikoo tiivistää viestiään eduskuntavaalien lähestyessä. Samalla verkoston puheenjohtajuus siirtyy Varsinais-Suomesta Pohjois-Pohjanmaalle.

– Valtakunnalliseen liikennepolitiikkaan on saatava strategisempi ote. Hankkeita ei tule toteuttaa vain suunnitteluvalmiuteen perustuen vaan hankkeiden vaikuttavuuden perusteella. On selvää, että länsirannikon satamilla on jatkossa yhä suurempi merkitys osana Suomen ulkomaankaupan kuljetuksia ja tähän paineeseen on löydyttävä investointikykyä, Pohjois-Pohjanmaan suunnittelujohtaja Markus Erkkilä painottaa.

Tärkein tehtävä edunvalvonta

Kasitieverkosto on viiden maakunnan yhteistyöelin, jonka tavoitteen on Suomen tärkeimmän viennin ja työmatkaliikenteen väylän kuntoon saattaminen. Kasitieverkosto tekee yhteistyötä eduskunnan VT8-verkoston kanssa. Tavoitteena on sujuva, turvallinen ja pääväyläasetuksen tasoinen valtatie 8.

Valtatie 8:n varrella sijaitsevat maakunnat, kunnat ja kauppakamarit ovat jatkamassa yhteistyötään väylän kehittämiseksi. Varsinais-Suomen, Satakunnan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan liitot ovat vuorollaan vetovastuussa kasitieverkoston toiminnasta.

–  Kasitieverkoston tärkein tehtävä on väylän edunvalvonta. Länsirannikon liikenteen pullonkaulat on nostettava keskeisten poliittisten päättäjien tietoon, jotta kehittämistoimenpiteille saadaan eduskunnan rahoitus, Virtanen toteaa.