Kasvovisiirejä koronan etulinjaan – Satatuote jatkaa suojaimien kehitystyötä

Raumalainen Satatuote Oy ja Life Science -yritys Bayer lahjoittavat 20 000 visiiriä Satakunnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiireille sekä Rauman kotihoitoon.

Life Science -yritys Bayer ja raumalainen perheyritys Satatuote Oy lahjoittavat yli 20 000 kasvovisiiriä terveydenhuollon ammattilaisten ja vanhuspalveluiden henkilöstön käyttöön.

Lahjoituksen kohteina ovat Satakunnan ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit sekä Rauman kaupungin sosiaali- ja terveystoimiala.

Satakunnan sairaanhoitopiiri jakaa visiirit suoraan Satakunnan alueen vanhus- ja kotipalveluihin sekä julkiselle että yksityiselle sektorille.

Raumalla visiirit tullaan jakamaan niitä tarvitseville tahoille esimerkiksi tehostetun palveluasumisen yksiköihin, mahdollisesti lyhytaikaishoitoon sekä kotihoidon tarpeisiin.

Kasvot suojaavia visiirejä käytetään Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeistuksen mukaan varotoimena koronaviruksen tarttumista vastaan muiden tarvittavien suojavarusteiden kuten kirurgisten suu-nenäsuojusten ja suojakäsineiden lisäksi.

Visiirit otettiin vastaan kiitollisuudella

Kasvovisiirit otettiin ilolla vastaan Raumalla, Porissa ja Turussa, koska visiireille on terveydenhuollossa akuutti tarve.

–Olemme erittäin onnellisia tästä lahjoituksesta. Tarvitsemme suojaimia erilaisiin tilanteisiin ja visiirit ovat sellaisenaan toimivia ja myös maskien tukena. Oman kaupungin alueella valmistetut visiirit, ja lahjoituksena niiden saanti osoittaa arvostusta henkilöstömme työlle poikkeuksellisen vaativassa ja uudenlaisessa tilanteessa, toteaa sosiaali- ja terveystoimialajohtaja Satu Helin.

Visiirilahjoitus koetaan erittäin tärkeänä myös Satakunnan sairaanhoitopiirissä.

– Tässä vaikeassa tilanteessa kaikki lahjoitukset ovat erittäin tervetulleita ja varsinkin sellaiset, jotka helpottavat potilaiden ja asiakkaiden hoitoa ja heidän sekä henkilökunnan suojautumista tautia vastaan. Tällaisista lahjoituksista saatava hyöty tulee suoraan satakuntalaisille potilaille ja esimerkiksi kotihoidon asiakkaille, sanoo Satakunnan sairaanhoitopiirin johtaja Ermo Haavisto.

Hankinta- ja logistiikkajohtaja Outi Kalske Varsinais-Suomen Sairaanhoitopiiristä kertoo hyvän suojauksen varmistavan hoitohenkilöstön turvallisuuden eri työtehtävissä:

– Suojavisiirit ovat tärkeä osa hoitohenkilöstön suojausta myös Covid-19 pandemian aikana. Hyvän suojauksen avulla varmistetaan tutkimus-, hoito- ja hoivapalveluiden turvallinen toteuttaminen eri yksiköissä.

Yksi visiiri käytössä työvuoron ajan

Kasvovisiiri on hyvä vaihtoehto, kun suojataan asiakasta hoitotilanteissa. Rauman kotihoidossa on visiirejä käytetty altistuneiden asiakkaiden hoitotilanteissa jo parin viikon ajan. Visiirin kanssa käytetään aina myös suu-nenäsuojaa.

– Osa asiakkaista on ihmetellyt meidän suojavarustusta, mutta kaikki ovat olleet hyvillään siitä, että turvallisuusasioista huolehditaan hyvin, sanoo kotihoidossa työskentelevä lähihoitaja Niina Lehtonen.

Visiirin pinta kestää jonkin verran pyyhkimistä ja näin sen käyttö on pitkäaikaisempi kuin kertakäyttöisen kasvomaskin.

Visiiriä voidaan käyttää normaalin työvuoron ajan, kun maski taas tulee vaihtaa noin 15 minuutin välein.

– Visiiri pyyhitään desinfioivalla pyyhkeellä jokaisen asiakaskäynnin jälkeen. Työvuoron jälkeen visiiri hävitetään, kertoo Rauman vs. vanhuspalvelujen johtaja Päivi Kovanen.

Viisi vuotta kotihoidossa työskennellyt Niina Lehtonen sovittaa lahjoituksena saatua visiiriä kasvoilleen ja on tyytyväinen lopputulokseen.

– Tämä istuu todella hyvin. Hyvää on myös se, että päänauhaa voi kiristää kätevästi juuri omaan päähän sopivaksi.

Tämän saa nopeasti käyttökuntoon. Visiiri on myös todella kirkas, mikä on erinomainen asia.

Bayerin ja Satatuotteen visiirilahjoitukset toimitetaan toimijoille toukokuun alussa.

Satatuote Oy ja sanomalehti Länsi-Suomea kustantava Marva Media Oy ovat molemmat osa Marva Group -konsernia.

Satatuote jatkaa suojavisiirien kehitystyötä

Raumalainen Satatuote Oy ja monikansallinen Bayer haluavat olla mukana tukemassa suomalaista yhteiskuntaa taistelussa koronaviruksen leviämistä vastaan.

Yksi molempien yritysten huolenaiheista on kriittisten alojen henkilöstön suojaaminen koronatartunnalta ja siten terveydenhuollon toimivuuden ja vanhustyön turvaaminen.

Nyt lahjoitettavat kasvovisiirit valmistetaan vaativan teollisuuden muovipakkausratkaisuihin keskittyvän Satatuotteen tehtailla Raumalla, joka on yksi Bayerin toimittajista.

Kasvovisiirien tuotanto käynnistettiin nimenomaan vastauksena vallitsevaan puutteeseen suojavarusteista.

– Otimme tilanteessa haasteen vastaan ja tehokkaalla tuotekehityksellä tuotanto saatiin käyntiin poikkeuksellisen nopeasti. Olen tyytyväinen, että pystyimme reagoimaan ketterästi yhteiskunnalliseen tarpeeseen ja vahvistamaan tuotantokapasiteettiamme siten, että pystymme vastaamaan myös kasvavaan kysyntään, sanoo toimitusjohtaja Heikki Marva.

Suojaimille on tarvetta jatkossakin

Marvan mukaan Satatuote jatkaa kasvovisiirien ja mahdollisesti muidenkin suojaimien kehitystyötä myös tulevaisuudessa.

– Tarkoitus on kehittää edelleen jo olemassa olevaa tuotetta mutta myös niissä käytettäviä raaka-aineita.

Laadukkaille terveydenhuollon suojaimille on tarvetta myös koronakriisin jälkeen.

Bayer tukee taistelua koronavirusta vastaan monin eri tavoin ympäri maailmaa.

– Globaalisti olemme muun muassa antaneet lääkkeitä tutkimuskäyttöön ja teemme tieteellistä yhteistyötä hoidon löytämiseksi covid-19 tautiin. Haluamme kantaa vastuumme myös Suomessa, kertoo Bayer Nordicin pääjohtaja Miriam Holstein.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut