Käynnistyikö Raumalla katalysaattorivarkauksien aalto? Kolme ilmoitusta samana päivänä, osia vohkittu keskellä kaupunkia keskellä kirkasta päivää

Poliisi pyytää ihmisiä olemaan tarkkana ja ilmoittamaan epäilyttävistä havainnoista poliisille. Varkauden uhriksi joutunut nainen: "Aika rohkeaa toimintaa varkaalta".

Rauman terveyspalveluissa työskentelevä nainen hämmästyi torstai-iltapäivänä käynnistäessään autonsa lähteäkseen työpäivän jälkeen kotiin. Auto pitikin "aikamoisen pöräyksen", ja nainen arvasi heti, mistä on kyse.

Vilkaisu auton alle paljasti epäilyksen todeksi. Katalysaattori oli anastettu sahaamalla se siististi auton alta pois. Nainen teki välittömästi ilmoituksen poliisille.

– Asiasta on uutisoitu medioissa viime aikoina paljon, ja olen sitä omalle kohdalle hieman pelännyt, nainen kertoo. Hän ei halua esiintyä jutussa nimellään.

Lisäksi hän kertoo kuulleensa ainakin yhdestä toisestakin katalysaattorivarkaudesta samalla pysäköintialueella. Hämmästyttävimmältä tuntuu, että teon on täytynyt tapahtua keskellä kirkasta päivää.

– Parkkipaikka on vilkas ja siinä on paljon liikennettä, joten aika rohkeaa toimintaa varkaalta, nainen ihmettelee.

Kolme ilmoitusta vuorokaudessa

Rikosylikonstaapeli Jyrki Laine Rauman poliisiasemalta vahvistaa, että epäillyistä katalysaattorivarkauksista on kirjattu pelkästään torstaipäivän aikana kolme ilmoitusta. Kaikki epäillyt teot ovat sijoittuneet Rauman keskustan alueelle, ja ilmoitukset on tehty kolmen maissa iltapäivällä.

Kaksi ilmoituksista sijoittuu juuri Steniuksenkadulle, sairaalan parkkialueelle. Toinen ilmoituksista oli mitä ilmeisimmin Länsi-Suomen haastatteleman naisen tekemä ja toinen taas oli silminnäkijähavainto.

– Ilmoittaja on nähnyt miehen erään auton alla touhuamassa jotain ja antanut tuntomerkkejä, eli joku henkilö on paikalla nähty. Silminnäkijä oli ilmeisesti ensin olettanut miehen olleen huoltamassa autoa, Laine kertoo.

Katalysaattoreiden varastelu on yleistynyt viime kuukausina huomattavasti. Raumalla tapauksia on ollut viime viikkoina joitakin.

Vanhat autot voroille kiinnostavimpia

Lounais-Suomen poliisi kertoi torstaina, että katalysaattoreita on lähtenyt varkaiden mukaan tänä vuonna poikkeuksellisen paljon. Ne kiinnostavat varkaita sisältämiensä arvometalleiden vuoksi.

Koko poliisilaitoksen alueella rikosilmoituksia katalysaattorivarkauksista on tänä vuonna kirjattu jo 115.

Kiinnostavimpia varkaille ovat 1990-luvulla tai 2000-luvun alussa valmistetut autot, sillä niiden katalysaattorit ovat isompia ja sisältävät siten enemmän arvometalleja.

Myös Länsi-Suomen haastatteleman naisen auto on valmistettu juuri 1990-luvun lopulla.

Havaintoja kaivataan

Poliisin mukaan epäilyttävästä toiminnasta autojen lähellä. Myös rikosylikonstaapeli Jyrki Laine kehottaa ihmisiä pysymään valppaina ja ilmoittamaan havainnoista matalalla kynnyksellä.

– On hyvä muistaa, että tekijät eivät yleensä toimi yksin, vaan usein on esimerkiksi ajoneuvossa jossakin lähellä tekijäkumppani odottamassa. Näistä ajoneuvoista olisi tällöin hyvä saada tuntomerkkejä, Laine toteaa.

Myös varkauden uhriksi joutunut raumalaisnainen toivoo, että ihmiset tajuaisivat ilmoittaa mahdollisista havainnoista poliisille.

– Ja jos jollekin muulle on käynyt samalla tavalla, toivottavasti he tekevät rikosilmoituksen, nainen sanoo.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut