Katalysaattorivarkaudet kääntyneet laskuun Lounais-Suomessa – tähän on syynä yksi toimiva idea

Varkaudet ovat vähentyneet viime vuodesta jopa 45 prosenttia.

Katalysaattorivarkaudet ovat kääntyneet selvään laskuun Lounais-Suomessa, tiedottaa Lounais-Suomen poliisi.

Lounais-Suomen poliisi käynnisti reilu vuosi sitten uuden toimintamallin, jonka tarkoituksena on valtakunnallisesti ollut vähentää katalysaattorivarkauksia ja vaikeuttaa anastettujen katalysaattoreiden jälleenmyyntiä Suomessa.

Uuden mallin mukaisesti pääasialliset katalysaattoreita ostavat yritykset ryhtyivät vaatimaan yksittäisten katalysaattoreiden myyjiltä dokumenttia siitä, että nämä tosiasiassa omistavat kauppaamansa katalysaattorin.

Tilastojen perusteella poliisille ilmoitetut epäillyt katalysaattorivarkaudet ovat vähentyneet viime vuodesta noin 40–45 prosenttia. 1.1.–11.12.2023 poliisin tietojärjestelmään on kirjattu 1 689 varkausrikosta, jossa esiintyy katalysaattori. Viime vuonna vastaavana ajankohtana näitä rikoksia oli 3 025.

Suomen suurimmat katalysaattoreiden parissa toimivat yritykset ovat Reteko Oy, Kat-Metal Oy, Suomen Katalysaattorikierrätys Oy ja Kuusakoski Oy. Tiedotteessa kerrotaan yritysten viestineen, että uusi toimintamalli on vakiintunut käytäntöön ja asiakaskunta on ottanut sen ymmärtäväisesti vastaan.

Uuden toimintamallin lisäksi rikosmäärän vähenemiseen on todennäköisesti vaikuttanut katalysaattorien sisältämien arvometallien (rhodium, palladium ja platina) futuurihintojen lasku.

– Yritysten mukaan yksittäisestä katalysaattorista maksettava hinta on laskenut jopa 75 prosenttia. Eli jos ennen keskiverto katalysaattorista maksettiin 400 euroa, nyt siitä maksetaan enää 100 euroa, arvioi rikoskomisario Mika Paaer Lounais-Suomen poliisilaitokselta.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut