Katri Maajärvi valittiin Koko Suomi leipoo -ohjelman jouluspesiaaliin: ”Ei niin helppoa kuin miltä telkkarissa näyttää”

Katri Maajärvi haki kaksi kertaa Koko Suomi leipoo -ohjelmaan. Kolmannella kerralla tärppäsi, ja jouluspesiaalissa maanantaina nähdään raumalaisväriä. Leivontateltassa sai kunnolla hikoilla, Maajärvi kertoo.

Katri Maajärvi on aina ollut suuri Koko Suomi leipoo -ohjelman fani. Nyt 21-vuotias raumalaisnainen haki ohjelmaan ensimmäisen kerran 15-vuotiaana.

Toinen hakemus ilmeisesti hukkui matkalla, sillä siitä ei tullut mitään palautetta ohjelman tekijöiltä.

Kolmannella kerralla Maajärvi karsiutui aivan loppumetreillä. Harmin paikka, mutta sitten tuli MTV:stä puhelu, jossa kysyttiin, kiinnostaisiko osallistua edes yhteen jaksoon.

– Ajattelin, että miksei. Katsotaan, millainen reissu se oikein on.

Ja olihan se melkoinen reissu. Ruudussa kaikki näyttää soljuvan mukavasti eteenpäin pienestä kiireestä ja lattialle pudonneista leivonnaisista huolimatta.

– Telkkarissa ohjelmasta saa ihan eri vaikutelman kuin mitä todellisuus on. Ihan niin helppoa se ei ole, hän huokaa.

Samaa kohtausta saatettiin kuvata useaan kertaan, kuten esimerkiksi leivontatarvikkeiden päällä olevan liinan nosto.Lisäksi leipureita haastateltiin kuvausten välissä.

Kaksi päivää kestäneiden kuvausten ensimmäinen päivä meni leivontapaikkaan ja muihin leipureihin tutustuessa. Jakso kuvattiin kokonaisuudessaan toisena päivänä.

Kannustava juontaja

Joulujakso kuvattiin keskikesällä. Leivontateltassa oli lämmintä, mikä vaikutti paitsi leipomuksiin myös leipojiin kuumien uunien äärellä.

Juoksevaa vettäkään ei ollut. Maajärvi miettiikin, että jos nyt pitäisi päättää, olisiko mukana 12 jakson verran, hän harkitsisi tarkkaan.

– Ja kun pitäisi suunnitella kaikki ne taidonnäytetyötkin!

Tuomareista tuli mukava vaikutelma. Markus Hurskaisen ja Toni Rantalan tehtävänä oli myös luoda pientä painetta kisaajiin tyyliin ”miksi sä sen noin teet”.

– Juontaja Anne Kukkohovi oli tosi kannustava ja mukava jo ennen kuvauksia ja niiden jälkeen.

Suolaista ja makeaa

Koko Suomi leipoo joulun -ohjelmaa näytetään ensi maanantaista alkaen kolme jaksoa.

Katri Maajärvi on mukana ohjelman ensimmäisessä eli fanien jaksossa. Fanit ovat kotileipureita, jotka ovat innokkaasti hakeneet ohjelmaan siinä onnistumatta.

Toisessa jaksossa nähdään katsojien suosikkileipureita ja kolmannessa aiempien kausien voittajat.Teknisessä tehtävässä kaikki valmistivat kasvispasteijoita.

Taidonnäytetyössä oli tehtävä kolme joulukuuseen ripustettavaa leivonnaista. Maajärvi leipoi pieniä tyrnipullakransseja, appelsiinin ja suklaan makuisia pitsipipareita ja omenatikkareita.

Jouluisen leivontakisan sijoitukset ovat vielä salaisia. Tuomareiden tuomio kuullaan ohjelmassa, mutta entä leipuri itse?

– Itse olen tyytyväinen lopputulokseen.

Ryhmä jo tavannut

Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman faniosuudessa oli Katri Maajärven lisäksi mukana viisi muuta kotileipuria. He ovat viestitelleet tunnelmista keskenään omassa WhatsApp-ryhmässä.

He ovat tavanneetkin jo kerran. Kuusikko järjesti leivontabuffan yhden kilpailijan kotona Tampereella. Ainakin vielä yksi tapaaminen on toiveissa ohjelman jälkeen.

– Päästään fiiliksiä purkamaan.

Jännitys nousee, kun ohjelman lähetysajankohta lähestyy. Kukaan ryhmästä ei ole nähnyt, miltä jakso lopulta näyttää.

Katri Maajärvi myöntää, että vähän hirvittää.

– Kyllä se varmaan on pakko katsoa. Kurkistelen todennäköisesti tyynyn takaa, hän nauraa.

Koko Suomi leipoo joulun -ohjelman ensimmäinen jakso MTV:llä ma 29.11. klo 20.

Jutun pääkuvassa Katri Maajärvi on kuvauksissa oikealla. Viidestä kilpakumppanista kuvassa on kaksi, Jukka Hirvi ja Sari Papunen.

Piparkakkutalossa pääosassa raumalaisuus

Taitavan kotileipurin Katri Maajärven piparkakkutalo on kaikkien nähtävillä Koti-Vakan näyteikkunassa. Maanantaina Maajärvi nähdään suositun Koko Suomi leipoo -ohjelman jouluspesiaalissa. Kuva: Juha Sinisalo

Katri Maajärvi on monelle tutumpi Feran pesäpallokentiltä kuin leivonta-areenoilta. 21-vuotias Maajärvi on kuitenkin kokenut kotikokki ja ollut parhaassa mahdollisessa opissa.

– Olen leiponut 4-vuotiaasta lähtien. Aina, kun olin jo edesmenneen mummuni luona, me leivoimme. Samoin tehtiin, kun olin hoidossa toisen isoäitini eli mamman luona. Myös äidin kanssa on yhdessä paljon leivottu.

– Tietysti olemme leiponeet myös kotona äidin kanssa. Kummitätinikin oli hyvä leipomaan, eli varmaankin tämä taito on suvulta periytynyt.

Leivonnaisten taidokkaan viimeistelyn ja koristelun osaaminen on isän, Jyrki Maajärven, peruja.

– Iskä on tehnyt kellojakin, hänellä on hyvät kädentaidot. Hän on myös hyvä piirtämään. Nykyään hän on se, joka auttaa näissä leivontajutuissakin.

Katri Maajärven taitoihin voi tutustua piipahtamalla Koti-Vakan (Kauppakatu 9) ikkunan takana.

Näyteikkunaan on asetettu Maajärven suunnittelema ja valmistama piparkakkutalo, joka on pienoismalli Raatihuoneesta. Koristeina ovat tietysti Rauman vaakuna ja Suomen mestarin Rauman Lukon logo.Värityksen Maajärvi teki maalaamalla elintarvikeväreillä.

Päiväkodissa ja järjestyksenvalvojan töissä työskentelevä Katri Maajärvi ehtii leipomisen lisäksi harrastaa muun muassa rengastrapetsia.

Hän leipoo paitsi itselleen myös ystäville ja sukulaisille. Mieluiten hän tekee suolaisia herkkuja, kuten voileipäkakkuja.

– Tykkään testata reseptejä. Kakkuihin suunnittelen aina itse täytteet ja koristelun.

Mitään salaista reseptiä hän ei vielä ole ehtinyt kehitellä.

– Mummulla sellainen oli. Toukkapipareita suvussa tekee nykyään minun lisäkseni iskä, Maajärvi kertoo.

Raumalaisleipuri ensimmäisessä jaksossa

Koko Suomi leipoo joulun -ohjelmasta nähdään MTV-kanvalla kolme jaksoa 29.11., 13.12. ja 20.12.

Ensimmäisenä maana maailmassa Suomi tuo leivontatelttaan ohjelman fanit, jotka pääsevät leipomaan joulukoristeita ensimmäisessä jaksossa. Yksi leipureista on raumalainen Katri Maajärvi.

Muissa jaksoissa tavataan katsojien lempileipureita aiemmilta kausilta. Leipomaan saapuvat myös aiempien kausien voittajat lapsivieraiden kanssa.

Ohjelma on kuvattu Backbyn kartanossa Espoossa. Sen juontaa Anne Kukkohovi ja tuomareina toimivat Toni Rantala ja Markus Hurskainen.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut