Katri Paunun Tulva-näyttely kesäksi Ruukinpuistoon – Kauttualla on runsas tarjonta taidetta

Alueen taiteilijoita ovat myös muun muassa Esko Lappalainen ja Taru-Taina Nora.

Kuvanveistäjä Katri Paunun Tulva-näyttely on kesän ajan esillä Kauttuan Ruukinpuiston Tallissa. Pyhärannassa asuvan Paunun näyttely oli kevään ajan esillä Rauman taidemuseossa. Näyttely oli hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä.

Taidemuseo ja Euran kunta ovat tehneet yhteistyötä viime vuoden Rauma Triennalesta lähtien. Tuolloin nykytaiteen katselmus levittäytyi myös Kauttualle. Iso tallirakennus mahdollisti muun muassa suurten installaatioiden esille tuomisen. Niihin taidemuseon rakennuksessa ei museointendentti Heta Kaiston mukaan ole tilaa.

Paunun näyttelykin saa uusia ulottuvuuksia.

– Tila vaikuttaa näyttelyyn paljon. Eurassa on aivan eri näyttely kuin Raumalla.

Yhteistyön taustalla on myös taidemuseon halu näkyä lähikunnissa. Eurassa vastaanotto on ollut lämmin.

– Eurassa ollaan hyvin avoimia uusille taidesisällöille. Tallin näyttelyssä toteutuu lisäksi haaveeni pääsymaksuttomasta näyttelystä, Kaisto sanoo.

Myös Eurassa yhteistyöhön ollaan tyytyväisiä.

– Pidän tärkeänä, että meillä on esillä monenlaista taidetta, paikallista mutta myös muualta. Yhteistyöllä saamme Euraan sellaista näyttelytarjontaa, jota emme itse pysty järjestämään, kulttuuripäällikkö Sirpa Wahlqvist kertoo.

Vahva raumalaisedustus

Ruukinpuiston Tallin ohella alueelta löytyy muutakin taidetta. Näyttelyt ovat Euran kunnan tuottamia.

Kuivurissa on Euran Hinnerjoella asuvan Esko Lappalaisen maalauksia ja Maitokopissa raumalaisen Taru-Taina Noran keramiikkaa.

Noran keramiikkapotretit ovat jatkoa taiteilijan Raumalla aloittamalle projektille käyttää teoksiin savea esi-isien paikkakunnilta. Sukujuuria on löytynyt myös Eurasta.

Ensimmäinen esiäidin muotokuva valmistui keväällä 2021 luvialaisesta vanhan merenpohjan savesta ja viimeisimmät teokset varta vasten Maitokopin näyttelyä varten.

Näyttelyn Merkkipäivä-kokonaisuuden reliefit esittävät Noran esi-isiä ja -äitejä 1500-luvulta 1900-luvulle.

– Viimeisin muovaamani esi-isä on Mikko Pouta Turajärveltä, Poutalan isäntä 1500-luvulta.

Teoksiin liittyy blogi savisetkyyneleet, ja osa blogi-teksteistä löytyy tulostettuna näyttelytilasta.

Sarjakuvia ja ITE-taidetta

Ruukinpuiston Kaksoiskellarissa avautuu puolestaan Thomas ja Tobias Bruukin Ilmaa siipien alla. Esille tulee muun muassa sarjakuvaa, öljyväri- ja akryylimaalauksia sekä ITE-taidetta.

Vierailevia taiteentekijöitä edustaa näyttelyssä raumalainen sarjakuvantekijä Esa EQ Halminen, joka viettää näyttelyn myötä 60-vuotisjuhliaan. Tilassa on myynnissä myös hänen sarjakuvateoksiaan, Pettu Pesofati ja MorningStar & Ada (osat 1 ja 2).

Kaksoiskellarin näyttely on suunniteltu sisällöltään muuntuvaksi ja teokset vaihtuvat kun uusia valmistuu ja vanhoja myydään, todetaan näyttelytiedotteessa.

Valittuina hetkinä paikalla on myös trubaduuri Mika Peltonen.

– Kesäkauden aikana on lupa odottaa myös yllätyksellisiä ja poikkitaiteellisia performanssiesityksiä, sillä sen verran toimeliaita ja idearikkaita taiteentekijöitä nyt on kyseessä, luvataan Bruukien tiedotteella.

Näyttelyjä Eurassa

Taideyhdistys Efran kesänäyttely kesäkuun ajan Galleria Kaxysi, Kauttua

Aimo Vuorisen ja Esa Leppäsen näyttely Rölli pääkirjaston näyttelytilassa 10.6. – 31.8.

Sota ja Rauha – Normandia ja Bretagne -taidenäyttely Hammin talon Jokigalleriassa: Pirjo Hamm-Hakamäki, maalauksia ja piirroksia Pentti Hakamäki, valokuvia 10.6. – 31.12.

Jokigalleriassa myös Turkka Aaltosen Karkoita pula ja puute -kirjanäyttely.

Tämä artikkeli on alun perin julkaistu Länsi-Suomi-lehden nettisivustolla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion uusimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut